Gdje završavaju automobili oduzeti u BiH

U skladištima provedu i desetljeće te završe u drobilicama na otpadu

22.02.2024.
u 21:51

U BiH svake godine budu oduzete stotine vozila, dio zbog carinskih prekršaja, a dio zbog prometnih prekršaja. Građani se često zapitaju gdje završe ta vozila. Dio njih i po desetljeće provede u skladištima čekajući okončanje sudskog postupka. A nakon što on završi, najčešće završe pod prešom, piše Večernji list BiH. Dio koji ispunjava zakonske uvjete ide na javnu prodaju. Za uništavanje onih koje je oduzela policija nadležni su MUP-ovi, a za vozila iz carinskog prekršaja Uprava za neizravno oporezivanje BiH.

Završili u drobilici

Tako je MUP ZDŽ-a jučer na otpadu u zeničkom naselju Banlozi uništilo vozila koja su oduzeta od bahatih vozača i višestrukih povratnika u prometne prekršaje. Postupajući po odlukama nadležnih sudova, Ministarstvo unutarnjih poslova ZDŽ-a izvršilo je uništavanje 29 putničkih motornih vozila koja su oduzeta od bahatih vozača. Riječ je o vozilima u vrijednosti od nekoliko stotina pa do nekoliko desetaka tisuća KM, a sva ona će završiti u drobilici metala na otpadu koji je ujedno i "parkiralište za zaplijenjena vozila". Ravnatelj Uprave policije ZDŽ-a Admir Gazić kazao je kako su vozila oduzeta od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja. - Na osnovi pravomoćnih odluka nadležnih sudova izvršit ćemo uništenje 29 vozila, a uz to, vidjet ćete obilježena i 22 putnička motorna vozila koja će ići na prodaju preko javnog poziva i moći će se prijaviti samo pravne osobe. Ta vozila ne mogu se registrirati, mogu se samo koristiti za dijelove ili staro željezo - kazao je Gazić. MUP ZDŽ-a aktivnosti oduzimanja vozila provodi osam godina te je u tom razdoblju oduzeto više od tisuću vozila, uništeno 291 vozilo, dok je 200 vozila prodano licitacijom.

Uništavanje 279 vozila

U 2023. policijski službenici PU Prijedor od višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa oduzeli su ukupno 54 vozila. Kada se nakon završenog sudskog postupka vozilo trajno oduzme, ta vozila se predaju Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom RS-a i tijekom protekle dvije godine Agenciji je predano ukupno 37 trajno oduzetih vozila, odnosno 20 vozila koja su oduzeta prošle godine i 17 vozila iz 2022. godine. U posljednjih 16 godina UNO je na području BiH zaplijenio nekoliko tisuća vozila. UNO BiH zaplijenio je u 2022. i prvoj polovini prošle godine 151 vozilo procijenjene vrijednosti od gotovo 720.000 KM. U postupku uništenja vozila okončanog 2021. uništeno je 2179 vozila. Uvjeti za prodaju ovih vozila nisu bili ispunjeni jer su u trenutku oduzimanja bila starija od sedam godina, što je bio zakonski uvjet za uvoz i registraciju u BiH. UNO je ovih dana objavio javni oglas kojim traži tvrtku koja će uništiti 279 oduzetih vozila. U središnjem skladištu UNO-a i skladištima pri Regionalnom centru Banja Luka nalazi se ukupno 147 vozila, u Sarajevu 27, Mostaru 68 i Tuzli 36 vozila. Riječ je o vozilima koja su oduzeta pravomoćnom i izvršnom odlukom o prekršaju, zaplijenjena konačnom i izvršnom upravnom odlukom i ustuplјena Upravi te čije je uništenje naložilo nadležno tijelo. Razlog uništenja je i što vozila ne ispunjavaju uvjete za prodaju u skladu s propisima za prodaju carinske robe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije