Odgovor na blokadu računa

U SKB-u Mostar izveli dvije procedure liječenja aneurizmi, Radoš na čelu tima

22.07.2017.
u 07:00

I dok vodstvo SKB-a Mostar planira ukidanje polovine usluga zbog blokade računa od Porezne uprave FBiH, ovoga tjedna je s medicinske strane napravljen jedan ogromni iskorak. Naime, prof. dr. sc. Marko Radoš obavio je dva zahvata liječenja aneurizmi u interkranijskom prostoru. Metoda, koja se još 1995. počela koristiti u Americi, a oko 2000. u Europi, sada se konačno radi u Mostaru.

Objašnjenje procedure

- Uveli smo mikrokateter u aneurizmu, ispunili je posebnom vrstom materijala, isključili aneurizmu iz cirkulacije i pacijent je nakon toga razbuđen, prebačen u jedinicu intenzivnog liječenja. Nije bilo nikakvih komplikacija. Aneurizma je iznimno ozbiljan zdravstveni problem od kojeg ljudi umiru. Jednu složenu proceduru sada smo uveli u SKB Mostar i očekujemo kako ćemo je najdalje u roku od godinu dana rutinski raditi tu. Tijekom procesa obučavamo i domaće liječnike te ćemo uskoro imati tim u ovoj bolnici koji će raditi te zahvate - rekao je jučer prof. dr. sc. Radoš nakon obavljenog zahvata. S ovim vrhunskim stručnjakom već određeno vrijeme radi dr. Gojko Bogdan. Upravo bi on u roku od godinu ili dvije dana trebao preuzeti vođenje tima koji će rutinski raditi te zahvate. - Potrebno je iskustvo koje se ne može naučiti iz knjiga. Samo praktični rad donosi napredak i potrebno je dosta rada kako biste osjetili te mikrožice i mikrokatetere u svojim rukama. Koliko će to trajati, to će procijeniti prof. Radoš. Ja već imam neko iskustvo rada na perifernim arterijama, a sada idemo dalje. U idućoj godini ili dvije moramo sve završiti i to bi bilo izvrsno - ističe Bogdan. Veliko zadovoljstvo nije jučer skrivao ni doc. dr. sc. Miro Miljko, prvi čovjek Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a.

Ogroman iskorak

- Imamo želju i trend napredovati i ovo je jedan silni iskorak u našem radu. Hvala prof. Radošu, menadžmentu bolnice i ostalima koji sudjeluju u procesu. Očekujemo da nam se prof. Radoš pridruži i na Medicinskom fakultetu kako bismo u potpunosti zaokružili tu priču. Dodatno me raduje što je prvi suradnik prof. Radoša naš kolega Bogdan. On će za mjesec dana položiti specijalistički ispit te, vođen vještom rukom prof. Radoša, može doseći velike visine. Tu je još kolega koji imaju mogućnost razvijati se i čekamo ih. Potrebno je vremena za napraviti tim, treba nam novija oprema, ali pokrenuli smo proces i sigurni smo kako ćemo ga uspješno završiti - zaključio je Miljko. Naši sugovornici istaknuli su kako ovo nije samo njihov uspjeh nego cijelog tima ljudi, od medicinskih tehničara, inženjera radiologije, do neurologa i anesteziologa. Ove godine u SKB-u Mostar trebalo bi biti urađeno oko 30 tih zahvata. Ako politika do tada ne zatvori ovu medicinsku ustanovu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?