Poziv za pomoć humanitarnoj misiji fra Ivice Perića u župi Mwakapandula u Africi

U seoskim školama u Zambiji djeca sjede na prašnjavom podu, na cigli ili na gumi

storyeditor/2024-03-29/ivica_peric.jpeg
02.04.2024.
u 20:11

Iz Zambije se u Velikom tjednu javio misionar Crkve u Hrvata i član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Ivica Perić, koji treba pomoć za svoje misionarsko djelovanje. Naime, on se u ljeto 2022. godine iz svoje dugogodišnje misije u selu Kivumu u Ruandi preselio u novu župu, u selo Mwakapandula u Zambiji, gdje je morao ponovno početi sve od nule.

Početak od nule

- Dočekala me jedna kućica, bez struje i vode, na 56 hektara prazne zemlje. Zahvaljujući donacijama koje su stizale uglavnom od hrvatskog naroda preko naše Humanitarne udruge "Srce za Afriku", zatim od braće iz provincije, preko misnih nakana, donacija iz župa koje sam posjetio za svojih boravaka u BiH i Hrvatskoj te od provincijala fra Zdravka Dadića, koji mi je došao u posjet, već se mnogo toga napravilo. Dosad smo u Mwakapanduli u nepune dvije godine doveli struju, uspjeli napraviti višenamjensku dvoranu u kojoj smo pokrenuli vrtić te školu krojenja i šivanja za žene iz sela. Izgradili smo i samostan kako bismo mogli dovesti još fratara koji bi pomogli u radu, a u tijeku je i izgradnja crkve. Kada završimo izgradnju crkve, u planu je izgradnja školskog centra kao u Ruandi, jer seoska škola koju imaju u Mwakapanduli je takva da djeca sjede na prašnjavom podu, na cigli ili na gumi od automobila, a nekoliko dobnih skupina ide u isti razred. Planiramo izgraditi sve – od vrtića do srednje škole, školske domove za učenike iz udaljenijih mjesta, sportska igrališta, kuhinju i blagovaonicu, smještaj za učitelje. Također, u planu nam je i izgradnja ambulante. Budući da narod ovdje uglavnom preživljava od poljoprivrede, nabavili smo mlinove za žitarice i stroj za izradu ulja kako bismo im pomogli u preradi. No, iako su mlinovi stigli i spremni su za upotrebu, oni i dalje stoje netaknuti. Nažalost. Pogodila nas je velika suša i većina usjeva je stradala. Narod je žedan i gladan. Ove kišne sezone palo je iznimno malo kiše, tako da vode nema, a počele su i redukcije struje, koje nema od osam ujutro do 17 sati - napisao je u svome apelu, uz ostalo, fra Ivica.

- Predsjednik Zambije u svome govoru nedavno je rekao kako je ova godina katastrofalna za državu i narod zbog usjeva koji su se osušili. Misionari bi bili više nego zahvalni ako bi im se moglo pomoći da pokušaju barem malo ublažiti posljedice ove suše te omogućiti ljudima barem nešto hrane. Planiraju nabaviti kukuruzno brašno koje bi podijelili mještanima, a od kojega oni prave palentu, što im je, inače, svakodnevna hrana. Kako biste dobili uvid u cijene, jedna vreća kukuruznog brašna od 25 kg košta 12 eura. Također, žele instalirati jednu pumpu za vodu u selu kako bi narod mogao doći barem do vode za piće. Jedna pumpa koštala bi oko 3500 eura.

Uplate na račun

Svi iz BiH koji žele i mogu pomoći, donaciju mogu uplatiti na račun u ASA banci: 1340011130054150. U poziv na broj piše se datum uplate bez točki i zareza. Primatelj je "Srce za Afriku", Školska 2, Orašje, a u opis plaćanja samo treba navesti "donacija (pumpa)" ili "donacija (hrana)". Svi iz Hrvatske i Europe koji nam žele pomoći, donaciju nam mogu uplatiti na naš IBAN u Addiko Banku: HR77 2500 0091 1013 6645 3. Oni koji uplaćuju iz inozemstva, trebaju još upisati i SWIFT adresu/BIC: HAABHR22. Poziv na broj ne treba, odnosno u tom slučaju u model se piše samo broj 99. Ako vam tako ne prolazi, u model pišete 00, a u poziv na broj datum uplate bez točki i zareza. Primatelj je Humanitarna udruga "Srce za Afriku", Kralja Zvonimira 15, Osijek, a u opis plaćanja samo treba navesti "donacija (pumpa)" ili "donacija (hrana)". Unaprijed zahvalan - poručio je fra Ivica u svom pozivu, objavljeno je na stranici bosnasrebrena.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?