Akcija SIPA-e: Uhitili terorista kada se iskrcao s leta iz Istanbula

U Sarajevu uhićen Adnan Ćatić, bio je pripadnik ISIL-a, borio se u Siriji

Autori: Matija Perić, Hina
20.11.2023.
u 14:18

U Zračnoj luci u Sarajevu u subotu je uhićen muškarac osumnjičen za terorizam, potvrdili su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ne objavljujući identitet te osobe, piše Večernji list BiH. Mediji navode kako je riječ o Adnanu Ćatiću, koji se prije borio u redovima terorističke organizacije Islamska država (ISIL). Iz SIPA-e navode kako je uhićenje obavljeno u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) i Graničnom policijom BiH zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela organiziranja terorističke skupine i protupravnog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama. Da je riječ o Ćatiću, nekadašnjem pripadniku zajednice radikalnih islamista čije je sjedište bilo u Gornjoj Maoči kod Brčkog, objavio je Avaz. Navode kako je on bio pripadnik ISIL-a, odnosno borio se u redovima islamističkih terorista u Siriji. Nakon poraza ISIL-a uspio je pobjeći u Tursku, a zrakoplovom iz Istanbula doputovao je u Sarajevo, gdje je i uhićen.

Otišlo od 250 do 300 osoba

Ćatić je u Siriju otišao još 2013., također letom iz Sarajeva preko Istanbula. Nakon kaznene obrade u policiji predan je Tužiteljstvu BiH i čeka ga optužnica, odnosno suđenje za terorizam. Do sada je pred Sudom BiH za takva kaznena djela osuđeno 28 osoba. Vlasti u BiH prikupile su podatke po kojima je u Siriju i Irak između 2012. i 2016. otišlo između 250 i 300 osoba koje su se ondje pridružile islamističkim terorističkim organizacijama. Nakon poraza ISIL-a do sada su se u zemlju vratile 62 odrasle osobe te 22 djece. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za klix.ba kazao je kako je riječ o osobi koja je povratnik sa stranog ratišta i koja je sudjelovala u organiziranju skupine ljudi kako bi provodili terorističke aktivnosti, a o svemu su upoznate sve nadležne agencije i institucije. - Nastavljamo pratiti sve sigurnosno zanimljive osobe, s posebnim naglaskom na ljude koji su povratnici sa stranih ratišta - rekao je Nešić. Prije nekoliko dana predstavnici RS-a u Parlamentu BiH uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu u kojem su naveli kako je BiH već dugo utočište “radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru BiH vladati bez Srba i Hrvata”. Oni su u tom pismu istaknuli kako u “Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici provode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al-Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne zapovijed”. Također, naglašeno je kako zapadne države trebaju djelovati u skladu sa svojim sigurnosnim interesima i poštivati međunarodno pravo tako što će “podržati odavno zakašnjelo zatvaranje OHR-a i poštovati decentraliziranu ustavnu strukturu BiH”. Pismo istog sadržaja upućeno je i zastupnicima u Europskom parlamentu.

Pismo parlamentaraca iz RS-a

- BiH je već dugo utočište radikalnih islamista. Jedan bivši mudžahedin rekao je za BBC kako je BiH “kolijevka” modernog džihadističkog pokreta i da je ta titula, nažalost, zaslužena. Da je selefijska ideologija našla plodno tlo u BiH, pokazuje činjenica da je, postotno gledano, u odnosu na sve ostale europske zemlje, BiH dala najveći broj građana u redove ISIL-a. Nažalost, ISIL-ove regrute koji su se vratili u BiH sudovi su osudili na minimalne kazne. Kako State Department navodi u svom izvješću o terorizmu za BiH iz 2018. godine, “strani teroristički borci često dobivaju kaznu ispod najniže zaprijećene Kaznenim zakonom BiH” - pisali su parlamentarci iz RS-a. Na to pismo reagirao je premijer FBiH Nermin Nikšić kazavši kako je pismo o “radikalnim islamistima” još jedna predstava. Poručio je političkim akterima u BiH da je potrebno više rada, a manje beskorisnih prepucavanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije