Veliki uspjeh tima liječnika KCUS-a

U Sarajevu spašeno petogodišnje dijete s moždanim udarom

Foto: faktor
1/2
17.03.2022.
u 21:11

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) početkom ovog mjeseca realizirana je prva mehanička trombektomija kod petogodišnjeg djeteta s moždanim udarom.

Hitni pregled i dijagnoza

Pacijent je primljen na Pedijatrijsku kliniku u teškom zdravstvenom stanju, a trenutačno se oporavlja na Neuropedijatrijskom odjelu, priopćeno je iz te zdravstvene ustanove, prenio je Faktor. Prema riječima prof. dr. Sandre Vegar Zubović, ravnateljice dijagnostičkih disciplina, hitni pregled mozga magnetnom rezonancijom pokazao je na začepljenje bazilarne arterije sa životno ugrožavajućom infarkcijom moždanog stabla na što je upućivalo i teško kliničko stanje pacijenta s oduzetošću, gubitkom koordinacije pokreta i otežanim gutanjem. -Zbog znakova moždanog udara, multidisciplinari tim sastavljen od pedijatara i neurointerventnih radiologa ustanovio je indikacije za mehaničku trombektomiju za koju je KCUS kao ustanova tercijarne razine kadrovski i tehnički kapacitiran. Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju, uz suradnju s anesteziolozima, ovu je proceduru u kratkom vremenskom roku nakon uspostavljanja dijagnoze uspješno izveo, čime je došlo do trenutačnog poboljšanja kliničke slike djeteta i povlačenja simptoma - naglasila je prof. dr. Vegar Zubović. Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju

KCUS-a navodi da je, prema nji- hovom pretraživanju dostupne literature, do sada u svijetu publi- cirano samo 16 prikaza izvođenja mehaničke trombektomije u ovoj životnoj dobi.

Rijetkost u cijelom svijetu

Prof. dr. Sebija Izetbegović, ravnateljica KCUS-a, istaknula je kako je procedura mehaničke ekstrakcije krvnog ugruška iz bazilarne arterije, minimalno invazivnim pristupom, omogućila da se izbjegne neizbježni nastanak teških posljedica koju začepljenje bazilarne arterije nosi u smislu trajnog invaliditeta pa i smrtnog ishoda. - Svi smo ponosni na medicinski tim koji je uspješno uradio mehaničku trombektomiju kod petogodišnjeg djeteta, što predstavlja rijetkost i u svjetskoj medicini. Ovo je rezultat predanog rada naših zaposlenika. Puno toga smo uradili u proteklih šest godina u smislu educiranja kadra i nabave opreme. Zahvaljujući tome primjenjujemo najsuvremenije protokole u liječenju u što spada i liječenje ovog malog pacijenta - izjavila je prof. dr. Izetbegović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?