Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Sarajevu se tjedno proda više od tri tone ribe iz Neuma

19. ožujka 2017. u 07:00 0 komentara 738 prikaza

Dva puta tjedno, usred noći iz Neuma kreće hladnjača napunjena ribom, najčešće oradom i lubinom, uzgojenima u neumskom ribogojilištu Ancona.

Ivan je razvozi po BiH

Zaposlenik ribogojilišta Ivan s kojim smo razgovarali prevozi ribu po cijeloj BiH. Objašnjava nam put ribe od ulova do ribarnica i trgovina. Prvo zaustavljanje pošiljke je na mostarskoj tržnici i ribarnici. Sljedeća destinacija je Sarajevo, u kojem se tjedno proda više od tri tone ribe. Nakon Sarajeva na redu su Doboj i Livno. Druga kompanija opskrbljuje, primjerice, Tuzlu i Banju Luku, tako da se može reći kako Neum doslovno može pokriti potrebe za svježom ribom unutar BiH, nudeći kvalitetan i prepoznatljiv proizvod po cijenama koje očito mogu konkurirati uvozu iz Grčke, Hrvatske ili drugih primorskih zemalja u okruženju. Za Mostar Ivan putuje lokalnom cestom preko sela Svitava jer su komplikacije prevelike za prevesti ribu preko dviju granica s Hrvatskom, preko graničnog prijelaza Neum - Klek, pa opet preko graničnog prijelaza Doljani. Na Svitavi su uvjeti za vožnju prilično loši i put traje dulje, što zna svaki turist koji se ikada uputio prema Neumu kroz bh. teritorij, ali Ivan se ne žali. Ima svoje rituale u vožnji i mjesta na koja redovito svrati, što mu pomaže fokusirati se na put. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.