usporedba rezultata izbora 2016.-2020.

U Sarajevu 10.000 glasova SDA otišlo NIP-u, SDP i NS pali

24.11.2020.
u 19:00

Stvoreni stereotip o pobjedi “nenacionalista” na izborima u dvama najvećim gradovima, trijumfu ljevičarskih i liberalnih stranaka u Sarajevu, odnosno uvjerljivoj pobjedi u Banjoj Luci, posve pada u drugi plan kada se ogole pojedinačni rezultati po općinskim i gradskim vijećima i skupštinama, odnosno kada se pokaže kako su, zapravo, uz Stranku demokratske akcije (SDA) i gubljenje pozicija čelnih ljudi, najveći gubitnici upravo stranke na ljevici, piše Večernji list BiH.

Kod Hrvata, osim nominalnog pada broja ljudi koji su uglavnom glasali za HDZ BiH, nisu zabilježene bitno drukčije tendencije. Naime, napravili smo analizu rezultata dvaju posljednjih ciklusa za lokalna tijela vlasti iz 2016. i 2020. godine s pet vodećih stranaka koje su se plasirale u općinska vijeća, odnosno gradske skupštine, u po tri grada i općine.

Alternativa SDA

Kod Bošnjaka to su Sarajevo, Tuzla i Zenica, kod Srba Banja Luka, Bijeljina i Trebinje, a kod Hrvata, s obzirom na to da se izbori nisu još održali u Mostaru, Orašje, Vitez i Široki Brijeg. 
U odnosu na četiri godine prije SDA je izgubio poziciju broj jedan u četirima općinama Grada Sarajeva, odnosno u Centru, Starome Gradu, Novom Sarajevu i Novom Gradu Sarajevu. Na izborima 2016. ova je stranka imala 34.369 glasova, a na netom završenim izborima, s kojih ipak nisu pribrojani još uvijek svi glasovi, ova je stranka izgubila oko 10.000 glasova. Očito je da se najveći broj tih glasova prelio u stranku Narod i pravda, koja je u međuvremenu osnovana i nastala je od nezadovoljnih i bivših dužnosnika SDA Elmedina Dine Konakovića, odnosno Kemala Ademovića, a sada i novopridošlog “simpatizera” Aljoše Čampare. Zahvaljujući tome raskolu u SDA, NiP, koji je svojevrsni SDA 1990., prerastao je u prvu političku opciju s 24.277 glasova na ovim izborima. Naša stranka, koja se najčešće spominje kao iznenađenje u odnosu na prije četiri godine, na ovim izborima osvojila je manje za oko 1000 glasova. SDP BiH je izgubio čak 2000 glasova na ovim lokalnim izborima u Sarajevu, a najveći gubitnik je DF Željka Komšića koji je imao čak 14.881 glas na izborima 2016., a danas nije među pet najsnažnijih stranaka u glavnom gradu BiH, s potporom manjom od trećine tada osvojenih glasova.

Pad potpore, rast mandata

U Tuzli, u kojoj se još uvijek čeka obrada svih rezultata, SDP je kao i prije četiri godine za Gradsko vijeće slavio, ali ovoga puta čak sa 6000 glasova manje nego 2016. kada je u konačnici imao 14.610 glasova. SDA je izgubio oko 2200 glasova u odnosu na izbore 2016., SBB 1700 glasova. Tamošnji HDZ pao je s pete pozicije i sada će imati samo jednoga vijećnika, a prije četiri godine imao je dvojicu u GV Tuzle. U Zenici se dogodio najveći zaokret. Prvi SDA srušila je Zenička inicijativa Fuada Kasumovića. Ova je opcija porasla za 6000 glasova, a SDA pao za oko 3000 glasova potpore. Jedino je u Banjoj Luci SNSD zadržao prvu poziciju uz 6000 izgubljenih glasova za Vijeće, dok je PDP sa šeste pozicije skočio na drugu s porastom od oko 10.000 glasova koje su povukli Draško Stanivuković i Jelena Trivić.

Najviše je pao DNS, koji se razišao s Dodikom, ali i NDP Dragana Čavića koji je od 12.300 glasova 2016. izgubio polovinu na izborima 2020. Zanimljivo je da je u Bijeljini gdje je SDS-ov kandidat postao gradonačelnik njegova stranka doživjela najveći gubitak glasova za Vijeće, s 12.400 na 4100. Tamo će Dodikov SNSD i Stranka Miće Mićića vladati ovom skupštinom. U Trebinju je SNSD ostao prva snaga, ali s 3000 manje glasova, a nitko nije bitnije rastao. Istodobno, u Orašju HDZ povećava utjecaj na ovim izborima uz manje oko 700 glasova, a druga opcija, umjesto HDZ-s 1990. s izbora 2016., postaje bošnjački SDA. U Vitezu koalicija koju predvodi HDZ BiH ostvarila je oko 16.700 glasova manje na ovim izborima, ali je i dalje uvjerljivo prva. SDA je pak izgubio tek oko 400 glasova kao druga politička opcija. U Širokom Brijegu, koji je druga najveća sredina nakon Mostara, HDZ BiH na izborima 2016. osvojio je 5733 glasa, a ove godine oko 800 glasova manje. Na drugome mjestu je koalicija pravaških stranaka koje su u porastu, kao i HDZ 1990. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?