40. OBLJETNICA UKAZANJA

FOTO U samo nekoliko tjedana u Međugorju se sve promijenilo: 'Ovo smo čekali. To je jedan biblijski znak'

Foto: Pixsell
1/5
25.06.2021.
u 21:45

Nakon godinu i pol dana život se vratio u Međugorje. Osim domaćih gostiju najviše je Poljaka, Ukrajinaca i Amerikanaca.

Nekoliko tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta stiglo je u Međugorje na obilježavanje četrdesete obljetnice Gospinih ukazanja. Kroz to malo hercegovačko mjesto na dan je, prije pandemije, znalo proći i 20 tisuća vjernika. Brojke su sada znatno manje, ali obećavaju.

Nakon godinu i pol dana život se vratio u Međugorje. Osim domaćih gostiju najviše je Poljaka, Ukrajinaca i Amerikanaca. 

"Ovo je ono što smo čekali i dočekali. To je jedan biblijski znak, znak u vremenu, znak i za Međugorje. 40 godina Međugorja", kazao je voditelj ureda Turističke zajednice Međugorje Željko Vasilj, javlja RTL.

1/5

"Međugorje je bilo apsolutno prazno"

Nekoliko tjedana ranije bila je sasvim drugačija priča. "Da ste prošli kroz Međugorje prije nekoliko tjedana bili bi ste u šoku. Međugorje koje je uvijek tako puno života, kroz vrijeme, Međugorje je bilo apsolutno prazno. Nije bilo nijednog auta parkiranog nigdje ovdje", rekla je osnivačica Centra za mir i organizatorica hodočašća Sabrina Čović Radojičić. 

Hoteli koji su nekoć bili popunjeni u gotovo svako doba godine posljednjih dana primaju prve goste nakon duge pauze.

"Neki moji prijatelji mi kažu: 'Znaš što? Klima mi ne radi, žarulje neke ne rade, one gumice u kupatilima su se osušile jer nema majstora'. Nije bilo nikoga", kaže Čović Radojičić. 

BiH popustila mjere

No danas ih tu tisuće i to iz dvadeset zemalja svijeta. Da bi se to omogućilo prvo je Bosna i Hercegovina morala popustiti mjere prilikom ulaska. Na tome su inzistirali hotelijeri i ugostitelji.

"I onda je Vijeće ministara na kraju odobrilo naš zahtjev da se u BIH može ući kao i u ostale zemlje u Europskoj uniji, na osnovu četiri kriterija. To su negativan PCR, antigenski brzi test, potvrda o cijepljenju i potvrda o preboljenoj koroni. Dakle, granice su otvorene, ovo je rezultat. Ljudi dolaze i presretni smo", rekao je tajnik Udruge turizma Ante Kozina. 

Kako bi privukli hodočasnike organiziran je i mobilni punkt za testiranje iza crkve sv. Jakova u Međugorju.

"Ovisno od onoga što traže domicilne zemlje hodočasnika, oni to mogu tu napraviti bez problema. Svi testovi vrijede na području EU, vrijede 48 sati, obavljaju se isti dan i prevedeni su na sve jezike", kaže Kozina. 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?