Alen Šeranić

U RS-u nema prijavljenih slučajeva majmunskih boginja

alen šeranić
14.06.2022.
u 14:11

U Republici Srpskoj nema nijedan potvrđen slučaj pojave majmunskih boginja, a situacija se prati kako bi se moglo reagirati u skladu s pristiglim informacijama, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je rekao kako nema ni slučaj sumnje da je neka od zdravstvenih institucija obavijestila Institut za javno zdravstvo Srpske o ovom pitanju, javlja Srna.

On je napomenuo da je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Institut već napravio procjenu rizika kada je riječ o pojavi majmunskih boginja u Srpskoj.

"Tu su jasne procedure u pogledu dijagnostifikovanja, ali i prijave mogućeg, vjerovatnog ili potvrđenog slučaja tako da kapaciteti s tog aspekta postoje", rekao je Šeranić.

Dodao je i da Institut prati cjelokupnu situaciju, te je zdravstvenim ustanovama u RS-u poslao uputu kada je riječ o pojavi majmunskih boginja kako bi se nadzor podigao na višu razinu.

Majmunske boginje su rijetko virusno oboljenje slično ovčijim boginjama. Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži, a širi se između životinja i ljudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije