Prošle godine bilo je 10.619 nesreća u kojima je sudjelovalo 97 traktora

U RS-u još nema zabrane za traktore bez kabina

storyeditor/2024-04-11/traktori.png
12.04.2024.
u 16:02

Dolaskom proljeća na cestama je povećan i broj traktora, osobito na lokalnim, jer poljoprivrednici uvelike pripremaju i obavljaju proljetnu sjetvu. Povećan broj traktorista na cestama povod je i za veću opreznost svih sudionika u prometu, posebno kada se uzme u obzir da je prošle godine jedan vozač traktora smrtno stradao, 11 ih je zadobilo teške ozljede, dok je 18 lakše ozlijeđenih, potvrdio je za Nezavisne novine Milija Radović, zamjenik ravnatelja Agencije sigurnosti prometa RS-a.

- Imamo podatke za vozače traktora i radnih strojeva i, usporedbe radi, 2019. godine imali smo šest poginulih, 2020. bilo ih je pet, baš kao i 2021., dok je 2022. bilo troje poginulih. Prošle godine poginuo je jedan vozač traktora te jedan vozač radnoga stroja - kaže Radović i napominje kako nemaju podatke o broju ostalih sudionika u prometu koji su smrtno stradali ili bili ozlijeđeni u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali traktori.

Napomenuo je kako su svjesni da će u susjednoj Srbiji od 1. siječnja iduće godine na cestama biti zabranjeni traktori bez kabine i da oni proizvedeni nakon 1983. godine neće moći sudjelovati u prometu bez kabine ili zaštitnog okvira.

- U kontaktu smo i stalnoj suradnji s Agencijom za sigurnost prometa Srbije. Ona je uradila projekt za traktore koji nemaju kabine ili okvire i ušla u proces financiranja, izrade i podjelu zaštitnog okvira za traktore bez kabina. Ti okviri omogućavaju da, ako dođe do prevrtanja traktora, vozač bude zaštićen, da se ne nađe ispod traktora kada se, naravno, dogode najteže posljedice - objašnjava Radović i dodaje da su isti projekt dobili od kolega iz Srbije.

- Međutim, u proračunu za ovu godinu nemamo sredstva za realizaciju ovog projekta, a hoćemo li ga imati u idućim godinama, to uistinu ne mogu govoriti. Iako je našim zakonima i podzakonskim aktima predviđeno da svi traktori koji su registrirani poslije 1983. godine moraju imati kabinu ili metalni okvir, činjenica je da još imamo traktore bez njih - govori Radović.

Prema podacima MUP-a RS-a, prošle godine bilo je 10.619 nesreća u kojima je sudjelovalo 97 traktora, dok je tijekom 2022. godine zabilježeno ukupno 9896 prometnih nesreća, a sudjelovao je 61 traktor. (ri)

 

U Srbiji traktori i radni strojevi proizvedeni nakon 1983. neće moći sudjelovati u prometu bez kabine ili zaštitnog okvira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?