loše stanje

U RS se neadekvatno upravlja infrastrukturnim i ambalažnim otpadom

otpad
13.11.2016.
u 11:15

Kapaciteti u Republici Srpskoj za upravljanje svim tokovima otpada u infrastrukturnom smislu (zastarjela oprema i vozila komunalnih poduzeća) nedovoljno su razvijeni i neuporedivi s državama regije, javlja Fena. 

Ni troškovi upravljanja ambalažnim otpadom ne mogu se usporediti s državama koje imaju naprednije sustave za upravljanje, ne samo ambalažnim otpadom, već i svim ostalim kategorijama otpada.

Ovo su priznali u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a na pitanje zastupnice SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Slađane Nikolić zašto je visina plaćanja naknade za ambalažni otpad u RS-u znatno veća u odnosu na regiju, npr., cijena naknade za papir i karton u RS-u iznosi 40 feninga po kilogramu, dok je u Srbiji svega 0,75 dinara.

Zakonom o upravljanju otpadom u RS-u je propisano da proizvođač, uvoznik, paker, punitelj ili trgovac na veliko treba osigurati propisano upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom ili samostalno ili putem operatera u skladu s ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu njega.

To podrazumijeva da se spomenuta kategorija otpada treba na odgovarajući način reciklirati ili ponovno iskoristiti. Međutim, u slučaju da se ona ne zbrine na prethodno naveden način, Zakon o upravljanju otpadom predviđa obvezu plaćanja naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom i to u iznosu koji se utvrđuje prema propisanim godišnjim ciljevima upravljanja ovim otpadom shodno Odluci o koeficijentima za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom i ciljevima upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za 2015. i 2016. godinu.

Koeficijenati i ciljevi za obračun ove naknade u RS-u su usuglašeni s parametrima obračuna naknade za ambalažu i ambalažni otpad u FBiH s obzirom na jedinstveno tržište ambalaže i ambalažnog otpada na razini BiH, kako je prethodno i dogovoreno na sjednicama Međuentitetskog tijela za zaštitu životne sredine, naveli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u RS-u obračunava naknadu i određuje visinu, način i rok njenog plaćanja, a prikupljena sredstva trebala bi se namjenski trošiti za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije