Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Republici Srpskoj najviše su rasle cijene prijevoza, hrane i ulja

22. rujna 2021. u 15:52 0 komentara 62 prikaza

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu 2021. u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,2 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 2,1 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u osam, a niže cijene u četiri odjeljka.

Najveći godišnji rast cijena u kolovozu zabilježen je u odjeljku prijevoz 9,8 posto usljed viših cijena u grupi goriva i maziva od 17,7 posto, zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 3 posto zbog viših cijena u grupi ulja i masnoće od 24,3 posto, potom u odjeljku alkoholna pića i duhan 1,7 posto uslijed viših cijena u grupi duhan od 2,1 posto, zatim u odjeljku namještaj i pokućstvo 1,6 posto zbog viših cijena u grupi namještaj i komadi namještaja od 4,4 posto. Povećanje od 1,5 posto zabilježeno je u odjeljku rekreacija i kultura, zbog viših cijena u grupama odmor - paket aranžmani od 10,5 posto i usluge rekreacije i sporta od 9,1 posto, dok je povećanje od 0,5 posto zabilježeno u odjeljku zdravstvo zbog viših cijena u grupi ostali medicinski proizvodi od 1,3 posto. Povećanje od 0,4 posto zabilježeno je u odjeljku restorani i hoteli, uslijed viših cijena u grupi usluge u restoranima i kafićima od 0,4 posto, i u odjeljku ostala dobra i usluge zbog viših cijena u grupi ostale usluge od 2 posto.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, najveći pad cijena na godišnjem nivou, u kolovozu 2021. godine, zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća 9,4 posto usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tijekom godine, dok je smanjenje od 0,2 posto zabilježeno u odjeljku komunikacije, zbog nižih cijena u grupi telefonska i telefaks oprema od 5,1 posto. Niže cijene od po 0,1 posto zabilježene su u odjeljku stanovanje, uslijed sniženja u grupi vodoopskrba i druge komunalne usluge od 2 posto i u odjeljku obrazovanje, uslijed sniženja u grupi predškolsko obrazovanje od 1,4 posto.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.