Džihadisti

U redovima "Islamske države" bore se četiri Crnogorke

islamistice
18.03.2016.
u 09:45

Mirza Haklaj iz Podgorice je prije više od dvije godine sa suprugom Alminom Kurpejović i njihove dvije maloljetne kćerke otišao na područje "Islamske države"

Na ratištima Sirije, Iraka i Libije u redovima "Islamske države" bore se i četiri žene iz Crne Gore, pišu crnogorski mediji, pozivajući se na izvore u sigurnosnim službama Crne Gore.

Riječ je o Almini Kurpejović, Kerimi Emini, Almedini Reković i Adeli Redžepagić, javlja Srna. 

Mirza Haklaj iz Podgorice je prije više od dvije godine sa suprugom Alminom Kurpejović i njihove dvije maloljetne kćerke otišao na područje "Islamske države". Djevojčice su i danas s majkom i žive u skladu sa strogim džihadističkim pravilima.

U međuvremenu, Haklaj je poginuo, a, prema svjedočenjima jednog od tutinskih povratnika sa ratišta, njegova supruga i sama je postala ratnik "Islamske države". Jedno vrijeme je bila u zapovjednom vrhu odreda takozvane policije za moral žena i bila surova prema muslimankama koje bi se u bilo kom pogledu ogriješile o šerijatska pravila.

U skladu s ovim pravilima odgaja i svoje djevojčice koje, uz to, prolaze i druge vrste obuke u dječjim kampovima na teritoriji pod kontrolom "Islamske države".

Vjerski fanatizam "osvojio" je još (najmanje) tri državljanke Crne Gore. Riječ je o Kerimi Emini, Almedini Reković i Adeli Redžepagić, mladim ženama koje su na ratišta "Islamske države" stizale preko Turske, inspirirane uglavnom radikalizmom svojih muževa ili ljubavnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije