Predavanje u Novom Selu u sklopu Dana sjećanja u općini Odžak

U razdoblju od 1945. do 1965. godine stradalo oko 10 tisuća Hrvata Bosanske Posavine

25.05.2023.
u 18:54

​Istraživanja zločina tijekom Drugog svjetskog rata i poraća na temeljima znanstvenog pristupa na području cijele Posavine obveza je prema žrtvama i generacijama koje ne smiju zaboraviti prošlost, piše Večernji list BiH.

Bleiburg i Križni put

Samo od 1945. do 1965. godine stradalo je oko 10 tisuća Hrvata Bosanske Posavine. U Drugom svjetskom ratu i poraću do 60-ih godina prošlog stoljeća ubijeno je 3411 Hrvata odžačke Posavine, uglavnom muškaraca. Bleiburg i Križni put prošle su 404 osobe rođene između 1920. i 1925. godine, a preživjelo je samo njih 10-ak. Podaci su to predočeni u Novom Selu na predavanju "Struktura žrtava Bosanske Posavine 1941. - 1945., vojno-politički kontekst" u sklopu manifestacije Dani sjećanja na sve poginule i nestale u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine Odžak i podvučjačkog kraja. O toj su temi u prepunoj župnoj dvorani govorili doc. dr. sc. Vladimir Šumanović i dr. sc. Vlatko Smiljanić. Uime domaćina pozdravne su riječi uputili ministar u Vladi PŽ-a Pero Radić, Nada Ćulap, načelnica općine Odžak, i Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova. Govoreći o strukturi žrtava Bosanske Posavine od 1941. do 1945., doc. dr. sc. Šumanović iznio je podatke koji se temelje na dosad jedva pristupačnoj arhivskoj građi do koje se i sada teško dolazi. Kazao je da i među povjesničarima postoje mimoilaženja o stradanjima i zločinima partizanskih snaga tijekom Dugog svjetskog rata i poraća. Jedni su za to da se ta tematika i dalje ostavi u ladicama prošlosti i ne istražuje, a drugi ne odustaju od istine. Navodeći arhive na temelju kojih je prikupljena građa, Šumanović je poručio da su istraživanja zločina na temeljima znanstvenog pristupa na području cijele Posavine obveza i prema žrtvama i mnogim generacijama koje ne mogu i ne smiju zaboraviti prošlost, navodeći da je od 1945. do 1965. stradalo oko 10 tisuća Hrvata Bosanske Posavine.

Ministar Radić naglasio je značaj znanstvenog pristupa temi zbog budućih generacija kako se povijest ne bi ponavljala. Predočio je podatke do kojih je došao o zločinima počinjenim na tom dijelu Bosanske Posavine, što zorno oslikavaju veličinu stradanja Hrvata odžačkog kraja. -Mnogi su ubijani na obalama rijeka Bosne i Save i bačeni u te rijeke, pokojnici nisu smjeli biti pokapani, nego su ponovno pod nadzorom partizanske straže bacani u rijeke. Bilo je i ubijanja nožem, živog spaljivanja, ubijene žene su prije toga bile silovane... Oko 500 zatočenih hrvatskih vojnika iz sela Garevac u modričkom se kraju 24. svibnja 1945. predalo partizanima, a s odžačkim hrvatskim vojnicima branili su taj kraj. Ti vojnici su potom bili zatočeni u Burića štali. Velika većina njih je ubijena u noćima između 24. i 28. svibnja 1945. - kazao je Radić naglašavajući i žrtvu žena toga kraja jer su kao udovice morale same prehraniti obitelj. Upozorio je na već godinama upitno obilježavanje tragedije i u Bleiburgu te poručio: - Moramo prihvatiti prošlost onakvu kakva je bila. Ako se s tim ne suočimo, tragedije će postati naša uobičajena svakodnevica - dodao je.

Dr. sc. Smiljanić istaknuo je tijekom predavanja o komunističkim zločinima kako je od jeseni 1944. komunistički režim sustavno i masovno provodio represiju, a osnovana je i Civilna služba pod nazivom Odjeljenje za zaštitu naroda, poznata kao OZNA, koja je donosila odluke u sudbinama ljudi. Sredinom svibnja 1945. komunistički režim je, kako je kazao Smiljanić, samo na području Slovenije, Hrvatske i drugih dijelova bivše Jugoslavije izvršio najmasovnija pogubljenja hrvatskih vojnika i civila.

Bez suđenja

- Pisani tragovi zločina KPJ i OZNE vode do Bosanske Posavine, gdje su nakon zauzimanja odžačkog i podvučjačkog kraja vršena masovna pogubljenja bez ikakvih suđenja. Na nama je da to i dalje istražujemo i od toga se ne smije odustati - poručio je dr. sc. Smiljanić. Iz povijesti treba učiti, zbog toga odžački kraj i idućih godina nastavlja organiziranje okupljanja svjedoka istine, poručili su iz Novog Sela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije