Prodaja imovine radi punjenja proračuna

U prodaju ide novih pet poslovnih 
objekata Mirovinskog zavoda FBiH

07.04.2016.
u 07:00

Nakon što je federalna Vlada donijela odluku o prodaji objekata u svrhu daljnjeg punjenja i onako “mršavoga” proračuna iz kojeg se dijele mirovine, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranja i Agencija za privatizaciju FBiH danas organiziraju prvu javnu dražbu za prodaju poslovnih prostora Zavoda MIO FBiH, piše Večernji list BiH. Prema pravilima Agencije, pravo sudjelovanja na dražbi imaju sve fizičke i pravne osobe koje popune obrazac prijave te uplate depozit i naknadu za sudjelovanje, osim domaćih pravnih i domaćih fizičkih osoba koje imaju registriranu samostalnu djelatnost, a koje imaju neizmirene obveze po osnovi doprinosa prema Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Prilikom registriranja sudionici, domaće pravne i fizičke osobe koje imaju registriranu samostalnu djelatnost dužne su dostaviti izjavu da nemaju obveza po osnovi doprinosa prema Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Na “bubnju” će se naći objekt u vlasništvu Zavoda MIO FBiH u Lukavcu površine 150 četvornih metara, koji se prodaje po cijeni od 197.591,04 KM. U prodaju ide i poslovni objekt u vlasništvu ovoga zavoda u Novoj Biloj površine 55,20 četvornih metara po cijeni od 63.570 KM, zatim u Donjem Vakufu površine 86 četvornih metara po cijeni od 98.110,32 KM, Konjicu površine od 110 četvornih metara po cijeni od 121.029,44 KM i Kaknju površine 563 četvorna metra koji se prodaje po cijeni od 735.442,02 KM. “Imovina Federalnog zavoda, koja nije potrebna za obavljanje redovitih poslovnih procesa, dugo godina stoji neiskorištena i stvara ogroman problem ovom zavodu jer on nije u mogućnosti, u skladu sa svojom temeljnom djelatnošću propisanom zakonom, ove objekte staviti u funkciju kako bi se na taj način ostvarivala odgovarajuća ekonomska korist”, stoji u zaključku.

Postupak prodaje ići će preko Agencije za privatizaciju Federacije BiH. Iz federalne Vlade napominju kako je u vlasništvu Zavoda MIO Federacije BiH, uvjetno rečeno, značajna imovina, ali su prihodi od nje minimalni i zanemarivi, iako ih je Zavod na razne načine, primjerice davanjem u najam..., pokušavao povećati.

Federalni zavod MIO spreman je prodati još nekoliko svojih nekretnina koje se nalaze na atraktivnim lokacijama, a godinama stoje devastirane, ali tek kada se riješi komplicirano pitanje vlasničkih odnosa. Nakon završetka nadmetanja, voditelj proglašava dražbu završenom. Povjerenstvo vrši rangiranje ponuda i predlaže najpovoljnijeg ponuđača.

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje donosi odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača te s njim zaključuje ugovor o kupoprodaji. U slučaju da najpovoljniji ponuđač odustane od potpisivanja ugovora o kupoprodaji, depozit se zadržava. Do potpisivanja ugovora o kupoprodaji najpovoljniji ponuđač, na kojeg se odnose kriteriji navedeni u javnom pozivu, dužan je dostaviti potvrdu nadležnog tijela o izmirenim obvezama prema Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?