BANJA LUKA

U pripremi nova uredba o maržama na naftne derivate u RS

benzinska crpka
15.04.2024.
u 12:22

Naftni distributeri u Republici Srpskoj smatraju da im Vlada treba dozvoliti povećanje zarade minimalno za 5-10 feninga po litru prodatog goriva na benzinskim crpkama.

Predsjednik Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Đorđe Savić za Fenu kaže da nije upoznat u kojem smjeru Vlada RS ima namjeru promijeniti Uredbu o ograničenoj marži.

- Međutim, smatramo da nam Vlada treba povećati maržu sa 25 feninga po litru na minimalno 30-35 feninga kako bismo mogli živjeti kao što smo živjeli prije četiri godine. Netko pametan je sjeo i prije 4-5 godina izračunao da je nama dovoljno 25 feninga za funkcioniranje. Jasno je da je sada nama tih 25 feninga znatno manje nego kada je Uredba donesena, jer su svi troškovi porasli - objašnjava Savić.

U RS-u je od 1. travnja 2021. godine na snazi Uredba o ograničenoj marži na promet naftnim derivatima i to u iznosu na makismalno 6 feninga u veleprodaji i na najviše 25 feninga u maloprodaji. 

Nakon što je Vlada na pretposljednjoj sjednici proširila listu prehrambenih proizvoda na koje je ograničila maržu trgovcima i uvela maržu na promet lijekovima, ministar trgovine i turizma RS izjavio je da u tom resoru pripremaju i novu uredbu o ograničenim maržama na promet naftnim derivatima.

Nije u vezi s tim otkrivao detalje.

Benzin i dizel na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj trenutno koštaju do 2,75 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?