Ekstremne suše

U presušenom koritu rijeke otkriveni tragovi dinosaura stari 113 milijuna godina

25.08.2022.
u 13:34

U parku Dinosaur Valley (Dolina dinosaura ) u američkoj saveznoj državi Teksas je zbog ekstremnih suša presušila rijeka te su pronađeni tragovi dinosaura procijenjene starosti od oko 113 milijuna godina, objavila je uprava parka, prenosi NBC. 

- Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim dijelovima rijeke u parku pripadaju akrokantosauru. Radi se o dinosauru koji je u odrasloj dobi bio visok oko četiri i pol metra, a težak blizu sedam tona - rekla je za NBC glasnogovornica parka Stephanie Salinas Garcia.

Dodala je da su u parku u Glen Roseu u Teksasu pronašli i tragove sauroposeidona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone.

Zbog ekstremnih suša vodostaj velikog broja rijeka u parku je u naglom opadanju. Više od 60 posto teritorija Teksasa prošlog tjedna pogodila je suša najintenzivnije kategorije te toplinski valovi.

Pod normalnim vremenskim uvjetima tragovi dinosaura u riječnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

- Uvijek je uzbudljivo pronaći nove tragove dinosaura u parku! - navodi Garcia.

Znanstvenici navode da će tragovi ipak uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša.

- Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vrijeme, jako smo uzbuđeni. Park Dolina dinosaura nastavit će sa zaštitom ovih staza starih 113 milijuna godina ne samo za današnje već i za buduće generacije - rekla je Garcia.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?