STARA OKO 4000 GODINA

U prašnjavom podrumu pronašli najstariju reljefnu kartu u Europi

09.04.2021.
u 16:11

Francuski arheolozi pronašli su golemi kamen za koji smatraju da je prva trodimenzionalna karta Europe.

Do tog nevjerojatnog otkrića došli su gotovo slučajno, pretražujući podrum zamka u vlasništvu Nacionalnog muzeja antikviteta. Kamen veličine 2,2 s 1,53 metra, poznat kao kamen Saint-Bélec, tamo je završio zaboravljen 1924. kada ga je muzej otkupio od arheologa Paula du Châtellierea. On ga je pak iskopao 1900. godine na prahistorijskom groblju u Finistèreu. Moderni arheolozi, koji su kamen ponovno otkrili 2014. i nad njim proveli brojna stručna istraživanja, shvatili su da je riječ o potencijalno neprocjenjivom artefaktu.

Naime, tvrde da su na njemu ugravirani topografski znakovi za brda i rijeke, konkretno dolinu rijeke Odet, a koji najvjerojatnije prikazuju područje zapadne Bretanje. Pretpostavlja se da je taj kamen star oko četiri tisuće godina te da je služio kao jedan od zidova kamene grobnice.

– Istraživanja su nas dovela do zaključka da je ovo najstariji kartografski prikaz nekog područja u Europi – kazali su iz istraživačkog tima. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?