U posljednjih šest godina preko BiH prešlo je više od 142.000 migranata, prošle godine najviše

storyeditor/2023-11-28/migranti__2_.jpeg
29.05.2024.
u 12:34

BiH je još uvijek vrlo važna ruta na putu nelegalnih migranata koji se tako pokušavaju dokopati tla Europske unije, piše portal Večernjeg lista BiH. Prema podacima iznesenima u informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, čiji je predlagač nedavno bilo Ministarstvo sigurnosti BiH, u posljednjih šest godina preko teritorija BiH prešlo je više od 142.000 migranata, a tijekom prošle godine taj je broj bio najviši.

Smjerovi kretanja

Njihov godišnji broj mijenjao se ovisno o brojnim čimbenicima, uključujući mjere koje su poduzimale države Europske unije, BiH, kao i druge zemlje, na glavnim smjerovima kretanja migranata radi suzbijanja i sprječavanja nezakonitih migracija, intenzitetu kretanja na zapadnobalkanskoj migracijskoj ruti, na otvaranju novih migracijskih ruta, kao i ograničenjima uvedenim zbog pandemije COVID-19. - Nakon što je 2019. godine evidentiran najveći broj migranata koji su na nezakonit način ušli u BiH, pandemija bolesti COVID-19 smanjila je nezakonite ulaske tijekom 2020. i 2021. godine. Međutim, od 2022. godine broj migranata opet počinje rasti, piše Vecernji.ba.

U prošloj godini prijavljeno je 34.409 nezakonitih migranata, što predstavlja povećanje od 25,45 posto u odnosu na 2022. godinu, kada je naglo povećan priljev migranata kao posljedica ukidanja ograničenja povezanih s pandemijom - navodi se u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH. Dakle, prvi put od 2018. godine, odnosno od kada traje povećan pritisak nezakonitih migracija na teritorij BiH, evidentirano je više od 30.000 nezakonitih migranata, odnosno 6980 osoba više nego tijekom 2022. godine. U informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu stoji kako je vrhunac dolazaka tj. evidentiranih nezakonitih migranata u prošloj godini bio u kolovozu i rujnu, kada su mjesečne brojke dva mjeseca uzastopno prešle četiri tisuće. Nakon toga priljev nezakonitih migranata se smanjivao.

Što je sve prijavljeno

Zanimljivo je spomenuti kako su se kroz BiH tla Europske unije pokušali dokopati državljani čak 122 zemlje. - Od 122 različita državljanstva čiji su pripadnici evidentirani tijekom 2021. godine, najzastupljeniji su državljani Afganistana (14.442 osobe). Njihov broj je veći nego ukupan broj državljana ostalih četiriju zemalja iz kojih dolazi najviše nezakonitih migranata - Maroko (7135), Sirijska Arapska Republika (2486), Pakistan (1371) i Turska (1175). Na tih pet zemalja zajedno odnosi se 77 posto od ukupnog broja svih prijavljenih nezakonitih migranata u BiH - stoji u informaciji. Od ostalih koji čine 22,7 posto od ukupnog broja prijavljenih nezakonitih migranata najbrojniji su državljani Bangladeša (1093), Irana (1076), Konga DR (835), Kube (789) i Alžira (437). Podaci pokazuju i na činjenicu da je u odnosu na godinu prije značajno porastao broj migranata iz Maroka. Tijekom prošle godine zabilježeno je čak 7000 državljana ove države više nego godinu prije. Prema podacima iz ankete, najveći broj njih svoje domove napustio je iz ekonomskih razloga, a svi su iz Maroka stigli zrakoplovom u Tursku, odakle su prema Europi jedni krenuli preko Bugarske, a drugi preko Grčke. Njihovo najčešće krajnje odredište su Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka i Norveška. Osim povećane koncentracije državljana Maroka, tijekom prošle godine preko teritorija BiH bila je zastupljena i veća koncentracija državljana Sirije. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije