Od prve pučke škole do novih generacija

U posavsku zemlju, ispred škole u Tolisi zasađen klon Gupčeve lipe stare 500 godina

17.11.2023.
u 20:55

- Položili smo vremensku kapsulu u kojoj smo sačuvali ovaj trenutak u vremenu i zahvalili generacijama koje su bile ovdje prije nas te je u nasljeđe ostavili budućim generacijama. U sklopu svih sadržaja značajne 200. obljetnice školstva u BiH, ovaj put u posavsku zemlju stavit ćemo sadnicu stabla Gupčeve lipe koja svjedoči burnu hrvatsku prošlost. Neka pod krošnjama ovoga stabla rastu buduće generacije učenika naše škole - poručili su učenici OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi na prigodnom programu u sastavu trodnevnih Dana otvorenih vrata, završnog sadržaja obilježavanja značajne godišnjice, piše Večernji list BiH.

Gupčeva lipa broj 725

Čast posaditi Gupčevu lipu pripala je predsjedniku Vlade Posavske županije Đuri Topiću. Lipa je inače dar dr. Tomislava Dubravca iz Hrvatskog šumarskog instituta Zagreb.

- Ovo je veliki datum za cijelu BiH, stoga sam želio da ga posebno obilježimo i ovim činom. Donio sam vrijedan primjerak lipe, klon Gupčeve lipe koja je stara više od 500 godina jer i ova je škola svjedok jednog povijesnog vremena, pa i zaslužuje jedina imati ovakav primjerak stabla broj 725, dakle, posljednji koji je urađen cijepljenjem te Gupčeve lipe. Kada se za 50 godina bude otvarala vremenska kapsula, vjerojatno će se oni koji će se tu zateći zakloniti pod krošnjama ovog stabla lipe, tradicionalnog drveta koje bi trebalo krasiti mnogo više sve javne površine. U Vukovaru uz rijeku Vuku pa sve do ušća u Dunav postoji Aleja mira, gdje je posađeno 140 lipa, a u kojoj su i tri Gupčeve lipe. Raritetno je i Posavina - u Tolisi dobila jednu takvu lipu. U Tolisi postoji još jedna lipa stara više od 100 godina te ćemo na inicijativu predsjednika mjesne zajednice Oršolića i nju revitalizirati - kazao je dr. Dubravac.

Na natječaju za izbor najboljih učeničkih radova u povodu obilježavanja 200 godišnjice prve pučke škole u BiH sudjelovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine. Autori radova izrazili su se u njima željenoj umjetničkoj formi - literarnoj, likovnoj ili multimedijalnoj o temi "Moja škola".

Na adresu škole pristigla su 104 rada. Stručno povjerenstvo odabralo je najbolje u svakoj kategoriji i nagradilo ih laptopima te novčanim nagradama. Najbolje likovne radove u konkurenciji srednjoškolaca naslikale su Veronika Dominković, Laura Jurakić, obje učenice 3. razreda ŠC fra Martina Nedića Orašje, i gimnazijalka iz Brčkog Lamija Tokić. Druga nagrada pripala je učenicama Valentini Glavaš iz Usore, Irhi Koldžo iz Visokog i Marijanu Vidoviću iz Orašja, dok su treće mjesto podijelile Katarina Kopić iz Orašja, Marija Matković iz Nove Bile i Josipa Sušilović iz Orašja. U kategoriji najboljih likovnih radova učenika od 6. do 9. razreda prva nagrada pripala je Manueli Bosnić, učenici 8. razreda OŠ iz Odžaka, druga nagrada Amili Bačinović iz Orašja, a treću su podijelile Ružica Džoić iz Donje Mahale i Marija Perić iz Čapljine. Prvu nagradu za najbolji likovni rad učenika od 1. do 5. razreda osnovne škole dobila je Milla Radoš iz Tomislavgrada, drugu je primio Ajdin Gračić iz Maglaja, a treću Ajla Gračić iz Maglaja. Što se literarnih radova tiče, i u ovoj je konkurenciji bio pregršt prekrasnih tekstova, po svemu sudeći, budućih pjesnika i književnika. Prvu nagradu podijelili su Nikolina Galić, učenica 3. razreda Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega, i Daniela Matić, učenica 2. razreda JU Vaso Pelagić iz Brčkog, drugu nagradu dijele Emina Avdović iz Breze i Lucia Mendeš iz Brčkog, a treću Lucija Kalapurić iz Orašja i Katarina Sivrić iz Čitluka. U kategoriji od 6. do 9. razreda najbolji je literarni rad napisala Esma Sinanović, učenica 9. razreda iz Odžaka, drugu nagradu podijelili su Petar Bilušić iz Odžaka i Marija Pejić iz Boka, a treća nagrada pripala je Muhamedu Memiću iz Visokog. U kategoriji najboljih literarnih radova osnovaca do petog razreda najboljim je proglašen rad Mille Radoš iz Tomislavgrada.

Multimedijalni radovi

Proglašeni su i najbolji multimedijalni radovi u kategoriji srednjoškolaca. Prva nagrada pripala je Harisu Hasičeviću, gimnazijalcu iz Brčkog, druga Lei Jelić iz Usore, a treća Nedžmi Halilović iz Brčkog. Od osnovaca najbolji multimedijalni rad napravili su Laura Čolić, Julia Jelić i Ivana Perić iz Usore, a druga nagrada pripala je učenici iz Vidovica Paulamari Dominković. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije