Naslovnica Vijesti

U Posavini je sve prirodno, opušteno i nenametljivo

01. rujna 2017. u 16:15 0 komentara 407 prikaza

Ivo Gregurević je legendarni i ponajbolji hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac. Među publikom i svojim kolegama Ivo izaziva veliko poštovanje, potvrdili su nam svi velikani hrvatskog glumišta s kojima smo razgovarali u protekle dvadeset i dvije godine trajanja manifestacije “Dani hrvatskoga filma” u Orašju. U njegov impresivan filmski opus ubrajaju se mnogobrojni naslovi i maestralno odigrane uloge. Odigrao je više od 100 zapaženih i nagrađivanih kazališnih, televizijskih te impresivan opus filmskih uloga, no zacijelo mu je među najdražim životnim ostvarenjima filmski festival u Orašju jer svojem je zavičaju darovao veliku manifestaciju kojom je uspio učiniti ono što nitko u Posavini nije mogao ni sanjati - preseliti kulturu iz Pule u Orašje i pretvoriti ga u kulturnu prijestolnicu regije.

S Ivom smo razgovarali u njegovoj kući u Donjoj Mahali, kako je zove, “oazi mira”. S ponosom nam pokazuje nove detalje svojeg doma s biranim etno detaljima posavskoga kraja, “šlingerajima” i uštirkanim jastucima. Razgovarali smo na prostranoj terasi do koje dopiru mirisi iz krušne peći i velikog vrta s voćem. Intervjue Ivo baš i ne voli, ali za medijskoga pokrovitelja Večernji list, koji manifestaciju prati od samog nastajanja, Ivo je rado progovorio o svojim očekivanjima i festivalskim planovima.

Pred vama je još jedan filmski festival u Orašju, kakvi su osjećaji uoči još jedne filmske fešte?

- Ma, kao da je jučer sve to počelo, a, evo, nanizale su se čak 22 festivalske godine. Počeli smo uz zvuk granata u kinodvorani gdje se i ove godine održava festival. Samo te, 1995. godine, u kojoj su bili vojnici koji su pratili film, sjećam se, nekoliko je granata palo na Orašje te su svi odjednom izašli, no prije toga vojnici su mi kazali: “Samo vi ostanite, ubrzo se vraćamo”.

Tako je i bilo, uskoro su se vratili i opet smo nastavili gledati film kao da je sve najnormalnije.

U međuvremenu festival je rastao, povećao se broj filmova i značajno broj gostiju jer nitko ne odbija vaš poziv?!

- Stvar je u tome što je ovdje u Posavini sve prirodno i nenametljivo. Svi moji kolege osjećaju tu dobrodošlicu čim zakorače u Orašje. Znaju da ih na festivalu čekaju druženje, opušteni razgovori s mojim Posavljacima, ali i s kolegama koji dođu na DHF, kušanje posavskih delicija, tamburaši, vožnja skelom, pa tko tome može odoljeti. Budući da se svake godine broj gostiju povećava, to dovoljno govori koliko filmaši vole ovaj festival, ali i ostali gosti. Jednako tako, raduje me što je i kinodvorana svake večeri puna, zbog čega zapravo i organiziramo ovu manifestaciju.

Festival ima čast biti održan pod visokim pokroviteljstvom Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te supokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

- Visoka pokroviteljstva samo potvrđuju respektabilnost manifestacije. Drago mi je što se na tako visokoj razini cijeni jedna manifestacija filma kakva su “Dani hrvatskog filma” u Orašju. Raduje me što je potvrdio dolazak na najveći kulturni događaj šireg regionalnog područja DHF u Orašju i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Svake godine organizacija se svede uglavnom na volontersku pomoć vaših prijatelja. Odakle crpite energiju?

- Doista ne znam. Svojom prepoznatljivom posavskom ležernošću nadomjestimo eventualne nedostatke. Od prvih nekoliko gostiju, sada dolazi 50-ak glumaca i redatelja te brojni gosti za koje su već nekoliko godina pretijesni i svi hotelski kapaciteti posavskoga područja. Naravno da nitko neće biti vraćen i ponovno otvaramo naše domove kod prijatelja, poznanika jer, zapravo, Posavljaci vole ugostiti sve festivalske goste. Ove godine, nakon premijere filma Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”, na atraktivnoj lokaciji ispred hotela Navis bit će održana velika filmska fešta.

Jeste li se umorili od organiziranja DHF-a?

- Cijela filmska priča manifestacije “Dani hrvatskog filma” u Orašju stvara mi veliku radost, ispunjava me, veseli, lijepo se osjećam. Naravno da bi možda ovo ljetno vrijeme mogao provesti uz odmor, a ne trčati za svakim detaljem festivala koji ga čini posebnim, međutim, eto, dvadeset i dvije godine ja ipak biram festival u Orašju.

Festival nije natjecateljski, ali neće izostati ni nagrade. Tko ih dobiva?

- Ove godine dodjeljujemo nagrade pod nazivom “Filmski dukat za doprinos u stvaranju hrvatskog filma”. Za stvaranje dobrog filma nisu zaslužni samo redatelji i glumci nego i neki drugi važni filmski djelatnici. Ove godine “Filmski zlatnik” s ugraviranom filmskom kamerom ugrađen u abonosu dobivaju producent Ivan Maloča, producentica Ankica Tilić i šminkerica Slavica Šnur.

Jesmo li nešto zaboravili?

- Mnogo toga, ali što bi bio festival u Orašju kada bismo unaprijed sve kazali. Dovoljno je reći - trajat će osam dana, od 2. do 9. rujna, a svi filmovi, kao i premijera, održat će se u kinodvorani u Orašju. Filmovi su odlični pa bih ovu priliku iskoristio kako bih svoje Posavljake pozvao na dolazak svake večeri u kinodvoranu.

Projekcije počinju od 20 sati, ulaz je slobodan, dobro se zabavite i uživajte.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.