Mostar: Prodaja božićnih drvca na Aveniji

U ponudi najviše jele i smreke, a mogu se kupiti nordijska i srebrna jela

23.12.2016.
u 07:00

U Mostaru je pravi predblagdanski ugođaj. Nakon što su se Mostarci već navikli na “Advent”, koji je ove godine bogatiji, raznovrsniji i ljepši nego ikad, već nekoliko dana duž Avenije mogu se vidjeti poredana prirodna božićna drvca. Prodaja, kažu prodavači, ide. Slabije nego prethodnih godina, ali ipak ide, piše Večernji list BiH.

Pristupačne cijene, ali...

- Ovdje smo već desetak dana, prodaje ima, ali moram priznati manje nego prije. Ovim se poslom bavim već deset godina, ranijih godina cijene drvca bile su i veće, ali je prodaje opet bilo više. Teško je narodu, nema novca. Cijene drvca kreću se od 10 maraka, ima i onih od 15 KM, 20 ili 25 KM, ali gužve nema. Može se kupiti i metalno postolje, ono stoji 10 KM. Dakle, ukupno treba izdvojiti oko 30 KM, no i to je mnogima previše, kazao nam je prodavač na Aveniji. Prema njegovim riječima, dnevno se može prodati do 15 božićnih drvca, što i nije toliko loše, iako ih se prijašnjih godina dnevno prodavalo i do 50. U ponudi najviše ima mlade jele i smreke. Osim toga, na Aveniji se mogu kupiti nordijska i srebrna jela, one su, naravno, malo skuplje. Našem razgovoru pridružio se i drugi prodavač. Kaže kako je očekivao da će prodaja biti bolja. - Na ovakvu prodaju, čak i kad imaš svoj rasadnik, zarada nije baš nešto. Da bi uopće došlo do prodaje mora se, nakon što zasadiš drvce, čekati nekih 6-7 godina da naraste i tek onda ga prodaješ. Ja sam ovdje u Mostaru prvi put, ali priznajem da sam očekivao bolju prodaju, kazao nam je on te nastavio: - Ovo su drvca mog rođaka, ja ih samo prodajem, a on se uzgojem i prodajom bavi već dugi niz godina. U Uskoplju, odakle sam i ja, na nekoliko mjesta ima rasadnike, a drvca prodaje po cijeloj Hercegovini. Osim u Mostaru, prodajemo i u Čapljini, Ljubuškom, na Tromeđi u Međugorju, a, naravno, i kod nas u Bosni.

Nepredviđeni problemi

Da bi se čovjek bavio uzgojem i prodajom drvca, treba vremena, strpljenja, ali i novca. Kao i u svakom drugom poslu, nepredviđenih problema ima:

- Rođak ima nekoliko rasadnika, kako sam vam već spomenuo, a neki zauzimaju i po 15 duluma. No, gledajte što se događa. Nakon sadnje prođe 5-6 godina, drvce izraste do veličine kada je za sječu, ali mraz sve upropasti. I na kraju ništa. A zna se dogoditi i to da mu netko jednostavno sve zapali. Pa ti sad budi pametan. No dobro - završava prodavač ipak u vedrijem tonu jer uskoro nam stižu blagdani, Božić i Nova godina, trebamo se svi okrenuti nekim boljim stvarima. Primjerice, ljubavi i brizi za drugoga. - Sretni nadolazeći blagdani svima nama, s osmijehom nas je ispratio naš sugovornik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije