moguće je podnijeti prijavu online na portalu eizbori.izbori.ba

Do ponoći prijava za izbore ili mobilizacija i dolazak u listopadu

izbori bih
18.07.2022.
u 21:45

Doslovno je pet do dvanaest i još samo do ponoći smatrat će se prihvatljivim prijave birača koji će glasovati dopisno izvan zemlje za izbore koji će se u Bosni i Hercegovini održati u nedjelju, 2. listopada. U slučaju da to ne učine, jedina mogućnost koja stoji biračima jest da to urade na svome biračkom mjestu u BiH. U međuvremenu traju završna motiviranja birača kako bi se ipak odlučili poštom poslati svoj glas, piše Večernji list BiH.

Motivacija za izbore

U organizaciji lokalnih vlasti u Dubrovniku održan je skup na temu "Opstojnost Hrvata u BiH". Cilj - okupiti što više Hrvata koji korijene vuku iz BiH, a žive na području Dubrovnika i DNŽ-a kako bi im se približila trenutačna situacija Hrvata u BiH i važnost izlaska na opće izbore 2022. Na ovom skupu govorili su načelnik općine Neum Dragan Jurković, načelnik općine Ravno Andrija Šimunović te gradonačelnik Grada Stoca i predsjednik ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a Stjepan Bošković. Uz goste, obratili su se i domaćin - župan DNŽ-a Nikola Dobroslavić te predsjednik ŽO HDZ-a DNŽ-a Blaž Pezo. Svi govornici objasnili su nazočnima zašto svi oni koji imaju pravo trebaju 2. listopada izaći na izbore i glasati za predstavnike hrvatskog naroda kako bi Hrvati u BiH konačno ostvarili institucionalnu zastupljenost i prava koja mu pripadaju kao konstitutivnom narodu u BiH. Na prijavu online ili pak odlaskom u BiH 2. listopada pozvao je i bivši predsjednik HSP-a Ante Đapić. U upućenom proglasu upravo je istaknuo kako Hrvati podrijetlom iz BiH, koji trenutačno žive u Hrvatskoj, odlaze u BiH često zbog raznih razloga, a ovoga puta bi to mogli učiniti kao potporu sunarodnjacima kako bi ostali i opstali kao politički, konstitutivni narod. - Budući da su za ove izbore potrošene sve diplomatske i političke mogućnosti, nama bh. Hrvatima ostaje najjače oružje, a to smo mi sami. Okrenimo se svojim adutima koji su jaki i moćni. Za kojih osamdeset dana državljani BiH izlaze na izbore. Ne naglašavam uzalud riječ državljani. Prvi preduvjet naše pobjede u zadanim okolnostima je plebiscitarni izlazak hrvatskih glasača u BiH na izbore. Zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora ogroman je zalog za uspjeh. Jednostavna računica govori da se općim izlaskom na izbore može osigurati gotovo 200.000 glasova za hrvatskog člana Predsjedništva i ostale razine vlasti - smatra Đapić. Procjenjuje kako najmanje 100.000 Hrvatica i Hrvata u Republici Hrvatskoj može sebe jednostavno pronaći na internetu na popisu birača u BiH!

- Dostatno je da nas samo polovica od toga broja, 2. listopada, ode na svoje biračko mjesto u BiH i ispuni svoju nacionalnu dužnost. Odlazimo u BiH na slavlja, hodočašća, pirove, pogrebe, žalosti i veselja. Hodimo sada za svoj ponos i dostojanstvo, ostvarimo svoje pravo i pokažimo tko smo i što smo. Budem li živ i zdrav, ja ću, ako dragi Bog da, 2. listopada biti na svom biračkom mjestu u Donjim Rujanima, u općini Livno. Animirat ću sve koje poznajem, a koji imaju pravo glasa i u Hrvatskoj i u BiH da učine isto. Učini i ti - napisao je Đapić.

U sličnoj misiji, ali s bošnjačkim udrugama iz BiH nedavno se u Zagrebu susreo predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović kako bi ih informirao o glasačkom pravu koje državljani BiH mogu ostvariti na predstojećim općim izborima. Tamošnji šef bošnjačke zajednice Armin Hodžić nakon tog sastanka objavio je da se za pomoć mogu obratiti Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Manje nego 2018.

Kako sada stvari stoje, online će se za izbore i dopisno glasovanje prijaviti manje ljudi nego što je to bilo prije četiri godine. Tada se registriralo oko 76.000 birača, a ove godine ta će brojka vjerojatno biti manja. Na taj način očito se nisu uspjele realizirati projekcije Ahmeda Husagića i bošnjačke zajednice da će za izbore registrirati oko 200.000 bošnjačkih birača kako bi pokušali promijeniti politički sustav. No, to se ni izbliza očito neće realizirati. Za one koji se pak u posljednji trenutak odluče prijaviti online na izbore procedura je iznimno jednostavna. Prijave za glasovanje izvan BiH dostavljaju se preko portala eizbori.izbori.ba dostupnog i na mrežnoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ili putem telefaksa na sljedeće brojeve: +387 33 251 333 i +387 33 251 334. zainteresirani trebaju popuniti obrazac i poslati preslike nekog osobnog dokumenta. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije