Veći broj mjesta

U ponedjeljak počinju upisi u srednje škole u HNŽ-u, 1950 upisnih mjesta

Ilustracija
16.06.2022.
u 07:00

- Otvoreno je nekih 1950 upisnih mjesta. Imamo mogućnost upisivati i učenike iz drugih županija, tako da uvijek moramo ostaviti više mjesta nego što imamo završenih učenika - naglasio je ministar Hadžović.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije raspisalo je natječaj za upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2022./2023. godinu, a prijave za upis počinju u ponedjeljak, 20. lipnja.

Rašid Hadžović, županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, kazao je za Fenu kako je u HNŽ-u 1810 učenika završilo osnovnu školu, no da je ipak otvoreno malo više mjesta.

- Raspisali smo malo veći broj mjesta. Vidjet ćemo kakav će biti odziv, odnosno koliko će se stvarno učenika upisati u srednje škole - naglasio je ministar Hadžović.

Dodao je kako prijave za upis počinju u ponedjeljak, 20. lipnja, te da je planirano oko 1950 upisnih mjesta.

- Otvoreno je nekih 1950 upisnih mjesta. Imamo mogućnost upisivati i učenike iz drugih županija, tako da uvijek moramo ostaviti više mjesta nego što imamo završenih učenika - naglasio je ministar Hadžović.

Podsjetio je kako su, uz gimnazijski program, ponuđeni i četverogodišnji i trogodišnji stručni programi. Budući srednjoškolci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji također se mogu upisati u programe likovne i glazbene umjetnosti te u Karađoz-begovu medresu.

Što se tiče gimnazijskog programa u HNŽ-u, ministar kaže kako je otprilike u cijeloj županiji planirano petnaest razrednih odjela, a u Gradu Mostaru njih jedanaest. Usto, podsjetio je i da postoje tri upisna roka te da drugi i treći počinju 27. lipnja odnosno 25. kolovoza.

Spomenimo da je u BiH svake godine manje djece upisano u osnovne i srednje škole. U školskoj godini 2021./2022. U 313 srednjih škola u BiH upisano je 108.327 učenika, što je za 2077 učenika ili 1,9% manje u odnosu na godinu ranije. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?