Radovi u prosincu

U poljoprivredi je prosinac novi početak, radova ima napretek

01.12.2020.
u 20:15

Stigao je prosinac, hladniji dani pokucali su na vrata. Niske jutarnje temperature mnogima su motiv da malo uspore s radovima, barem onima koji nisu prioritetni. Međutim, kako je pandemija promijenila navike tako je teško odlučiti što je prioritetno, a što ne, piše Večernji list BiH

Zasađeni vrtovi

- Posadila sam zelenja u plasteniku kao nikad dosad, i to prošlog mjeseca. Ne znam zašto dosta ljudi bježi od radova zimi jer tko se sjeća naših starih, preživjeli su upravo zato što su cijelu godinu radili i živjeli od onog što posade. I ja radim za mjesečnu plaću, ali sigurnije se osjećam kad je vrt zasađen i kad znam da, ako i ostanem bez posla, neću ostati bez hrane - priča nam žena iz ZHŽ-a dok gledamo vrt u kojem će izrasti kulture. Koliko god se bježalo, kao što je rekla, od zimskih mjeseci, stručnjaci ističu da je idealno vrijeme za sadnju određenih kultura. - Voćke golog korijena mogu se saditi sve od tog razdoblja pa dok ne počnu pupati na proljeće, dakle u razdoblju od studenoga do ožujka iduće godine sve dok tlo nije zamrznuto - riječi su predsjednice udruge “Biovrt” Silvije Kolar-Fodor. U savjetima navodi se kako je tlo još uvijek dovoljno toplo da zacijele presjeci korijenovih žila te da se počne razvijati korijenov sustav. Zatim se, uslijed kiše i snijega, tlo tijekom jeseni i zime slegne, čime se uspostavlja dobar kontakt korijena i tla. U jesen je dostupan veći izbor pojedinih vrsta i sorti, a sadnice posađene ujesen dolaskom proljeća bolje usvajaju hranjive travi i vodu te imaju znatno jači i brži rast. Iako se glavnina sadnje i zaštite voćaka obavlja tijekom studenoga, ako tlo nije smrznuto, tijekom prosinca mogu se saditi voćke. Također, prosinac je i vrijeme završnih berbi u vrtu, dakle onog povrća koje podnosi prve minuse do nekih -4 stupnja poput cikle, mrkve, repe. A većina kupusnjača postaje bolja tek nakon prvih mrazeva jer im se tad povećava količina šećera. Tako, primjerice, kupus, zelje i kelj podnose temperature i do -4 stupnja. Zimska salata, lisnate vrste kelja, špinat... mogu prezimiti na otvorenom cijele zime.

O prosincu puno ovisi

Iz Agrokluba napominju da, iako je vegetacija u mirovanju, poljoprivrednici koji imaju stoku ne mogu odmarati, a ima radova i na njivi i u voćnjaku koje treba završiti. - Ovo je mjesec kada završava zimsko oranje, a zemljište se gnoji i stajnjakom. Gnojidba se radi na ranije posijanoj pšenici, ječmu i raži samo ako su razvili više od četiri lista ili busen.

Završava se berbom kasnih sorti kupusnjača, ali sada počinju pripreme za rad u staklenicima i plastenicima. Voćke, ako su posađene tijekom jeseni, zagrću se zemljom kako ne bi došlo do oštećenja korijena ili, ako vrijeme dopusti, sadnja se nastavlja u prosincu. Trebalo bi kontrolirati i glodavce kako ne bi napravili veliku štetu tijekom zime - napominju u Agroklubu. - Prosinac je idealan mjesec za zbrajanje rezultata i prinosa koji su postignuti tijekom godine, a na osnovi njih prave se planovi i proizvodnja za sljedeću godinu.

Oni koji imaju poljoprivrednu mehanizaciju trebali bi je pripremiti za prezimljavanje, ako to već nisu učinili. Ovo je idealan mjesec za nabavu sjemena, gnojiva, zaštitnih sredstva i rezervnih dijelova za mehanizaciju - riječi su Ljiljane Milovanović, poljoprivredne tehničarke. Stoga, prosinac nije kraj, nego novi početak.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije