Covid i imunitet

U pojedinim bh. gradovima antitijela na koronu razvilo 80% medicinara

13.05.2021.
u 16:50

U Bosnu i Hercegovinu u tri dana stiglo je više od 100.000 doza cjepiva, što je, uz smanjenje broja novozaraženih, nada za bh. građane da bi se u skorije vrijeme mogli vratiti normalnom načinu života. Jučer je u BiH stiglo još 32.760 doza Pfizerova cjepiva preko COVAX mehanizma. Dan ranije isporučeno je 31.500 doza istog cjepiva, također putem COVAX-a, dok je u ponedjeljak stiglo 43.290 doza Pfizera iz COVAX-a i 10.530 doza cjepiva istog proizvođača iz programa EU4Health, piše Večernji list BiH. BiH bi 14. svibnja preko COVAX-a trebalo biti isporučeno 40.800 doza cjepiva AstraZeneca.

Prioriteti za cijepljenje

Sve ovo budi nadu kako će BiH krenuti u masovniju imunizaciju koja je nužna prije dolaska jeseni i povratka djece u škole. Nažalost, do sada pristigle doze daleko su od dovoljnih za stjecanje kolektivnog imuniteta. Cijepljenje se provodi, ali sporo i selektivno. Jučer je u dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu počelo cijepljenje zaposlenika Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija s državne razine. Za ovu namjenu osigurano je 10.000 doza cjepiva, što je dovoljno za imunizaciju 5000 osoba protiv koronavirusa. Cjepivo za njih donirala je Republika Turska. Uz zaposlenike Ministarstva sigurnosti BiH, cijepit će se policijski službenici i zaposlenici Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za policijsku podršku BiH, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Obavještajno–sigurnosne agencije BiH. Za razliku od FBiH, RS je u prioritete za cijepljenje uvrstio medijske djelatnike. Institutu za javno zdravstvo RS-a dostavljen je popis od ukupno 640 novinara, snimatelja i fotoreportera s prebivalištem u RS-u koji su se prijavili za imunizaciju protiv korone, potvrdio je predsjednik Skupštine Udruge novinara RS-a Branimir Đuričić. On je rekao da će Institut priopćiti hoće li medijski djelatnici biti cijepljeni u Banjoj Luci ili će se nastojati da im se imunizacija omogući u mjestu prebivališta. Istaknuo je kako je riječ o medijskim djelatnicima iz 56 redakcija iz RS-a i FBiH. – Kada govorimo o redakcijama čije je sjedište u FBiH, tu je riječ o novinarima, snimateljima i fotoreporterima koji rade u dopisništvima ili su dopisnici tih redakcija u RS-u i gdje imaju prebivalište – objasnio je Đuričić. Novinari, snimatelji i fotoreporteri imali su mogućnost odabira dvaju od triju ponuđenih cjepiva – Sputnjik V, Sinopfarm i AstraZeneca, a veliki postotak odlučio se za rusko i kinesko cjepivo.

Serološko ispitivanje

Daleko smo od kolektivnog imuniteta cijepljenjem, a koliki je broj onih koji imaju antitijela na COVID, trenutačno se ispituje u RS-u. Antitijela na koronu ima čak 68% medicinskih djelatnika koji rade u domovima zdravlja diljem RS-a, podaci su međufaze serološkog ispitivanja, koja je počela u travnju. Tijekom ove faze testirano je 1100 medicinskih djelatnika zaposlenih u primarnoj razini zdravstvene zaštite. Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je za Nezavisne kako u nekim sredinama, poput Banje Luke i Gradiške, postotak medicinara koji su razvili antitijela ide do čak 80%. Početak druge faze serološkog ispitivanja očekuje početkom lipnja, a uzorak će biti oko 5000 sudionika. Značaj ove studije u tome je da će dati uvid o prokuženosti stanovništva koronavirusom te odgovore na pitanje koliko treba do kolektivnog imuniteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije