davor čordaš

U Pelagićevu obnovljeno 739 kuća prognanika

Davor Čordaš
05.01.2018.
u 09:26

Ova godina trebala bi biti značajna kada je u pitanju povratak u Republiku Srpsku i obnova porušenih te oštećenih stambenih jedinica u ratu, piše Večernji list BiH. Prema informacijama koje nam je dao ministar raseljenih osoba Republike Srpske Davor Čordaš, do sada su ukupno obnovljene 5163 kuće povratnika, a broj bi mogao biti i veći.

- Postoji određen broj onih koji su obnovili svoje domove, a to nisu prijavili nadležnim institucijama. Očekujemo kako će ova godina biti značajna kada su u pitanju obnova i povratak. Planirano je više projekata, od kojih svaki vrijedi više desetaka milijuna maraka i sigurni smo kako ćemo ostvariti uvjete za povrata određenog broja raseljenih osoba - rekao je ministar Čordaš za Večernji list.

Gledajući po mjestima, najviše stambenih objekata obnovljeno je u Pelagićevu, čak 739. U Tesliću je obnovljeno 728 kuća prognanika, dok je u Derventi taj broj 700. U Brodu je obnovljeno 605 kuća raseljenih osoba, a u Šamcu 594. U Modriči je obnovljeno 430 kuća, Doboju 364, Banjoj Luci 181.

U ostalim općinama broj obnovljenih kuća raseljenih osoba ne prelazi 100. - U 2018. godini imamo velike planove, pred nama je mnogo posla, na zadovoljstvo svih nas, a pogotovo ljudi koji čekaju rješavanje pitanja krova nad glavom. Kada je riječ o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja, unutar potprojekta “BH3” predviđena je izgradnja stambenih zgrada s ukupno 284 stambene jedinice u Banjoj Luci, Brodu, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Gradišci, Derventi, Prijedoru i Foči, a ukupna vrijednost izgradnje iznosi 13,027.477 KM.

Polovinom 2018. godine planiran je završetak zgrade u Prijedoru s 50 stanova te početak izgradnje i preostalih zgrada planiranih tim potprojektom. U okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara “CEB 2” u svibnju 2018. godine bit će završena sanacija Stare bolnice u Derventi, a očekujemo da ćemo i u ostalim općinama i gradovima uvesti izvođače u radove. Nastavlja se i s realizacijom projekta obnove stambenih jedinica iz sredstava Saudijskoga fonda za razvoj (SAF) u iznosu od oko 22 milijuna KM - zaključio je Čordaš. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?