Proslava patrona župe

U Pećinama živi 200 Hrvata, bilo ih je nekad 3500

25.06.2017.
u 10:00

Na gotovo tisuću metara nadmorske visine, u krajoliku uz regionalnu prometnicu Novi Travnik - Bugojno, u skoro netaknutoj prirodi, smjestila se župa Pećine. Nepristupačan teren tu je župnu zajednicu, koja teritorijalno najvećim dijelom pripada općini Novi Travnik, godinama uspješno štitio od osvajača, uglavnom s istoka, piše Večernji list BiH.

Tako je bilo sve do posljednjeg Domovinskog rata kada vjernici Pećina, kao i većine ostalih župa Lašvanske doline, doživljavaju istu, tragičnu sudbinu. Progon katoličkog puka, uništavanje imovine i sakralnih objekata nisu zaobišli ni župnu zajednicu u Pećinama koja je prije rata imala oko tri i pol tisuće vjernika. Pećine su, inače, najstarija župa u općini Novi Travnik. Sve ostale župe u toj općini nastale su odvajanjem od Pećina, ujedno i jedne od najstarijih župa u Lašvanskoj dolini. Gornje i Donje Pećine najveća su sela u župi, a ime su dobila po “pečima” (pećinama) iz kojih se još u grčko i rimsko doba vadila željezna ruda, što je jedan u nizu podataka koji govore o bogatoj povijesti mjesta i župe koja je oduvijek bila nastanjena hrvatskim katoličkim pukom. Iako u Pećinama danas živi tek dvjestotinjak povratnika, plamen kršćanstva u toj župi nikad se nije ugasio, ističe župnik te župne zajednice don Donald Marković.

“Naš raseljeni narod, marljiv i pošten kakav jest, uspio se organizirati i nastaviti život u krajevima gdje se doselio ne zaboravljajući pri tom ni rodni kraj. To se jasno vidi iz broja obnovljenih kuća u kojima se provodi svako slobodno vrijeme te planiraju umirovljenički dani. Zajedno s kućama, obnovili smo i župnu crkvu i grobljanske kapelice te sredstvima iseljenih župljana asfaltirali svih devet kilometara cesta u novotravničkom dijelu župe”, kazuje nam mjesni župnik. Po broju vjernika nakon rata, mala župna zajednica Pećine nastavila je povijest i tradiciju štovanja Srca Isusova te postala hodočasničko mjesto u središnjoj Bosni. Tako se i ove godine, na proslavu patrona župe, blagdan Presvetog Srca Isusova, u Pećine slilo mnoštvo vjernika, domaćih, ali i iz okolnih župa, njih oko dvije tisuće, od kojih su mnogi stigli pješice. Misno slavlje uz sudjelovanje brojnih svećenika predvodio je fra Matijas Farkaš, prior Samostana dominikanaca u Dubrovniku, inače najstarijeg samostana tog reda u Republici Hrvatskoj. Fra Matijas je rodom iz Bugojna te su njegov dolazak u Pećine posebno pozdravili vjernici, a osobito župljani slavljeničke župe. Proslavu patrona župe uveličali su i brojni drugi gosti, među kojima i hrvatski dužnosnici iz Novog Travnika, ali i s razine F BiH predvođeni Lidijom Bradarom, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBiH. Dolazak svakog hodočasnika i gosta dodatno potpiruje plamen katoličanstva u Pećinama koji ni krvavi pohod tzv. Armije BiH na taj dio općine Novi Travnik ratne 1993. godine nije ugasio iako mu je, od svih dosadašnjih pokušaja osvajanja, najozbiljnije zaprijetio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?