Naslovnica Vijesti

U Orašju predstavljen hrvatski Zakon o pravima branitelja

"Ovo je prvo predstavljanje Zakona o pravima pripadnika HVO-u u FBiH, i to u Posavini", naglasio je Kopić.
08. prosinca 2017. u 15:13 0 komentara 711 prikaza

U Orašju je predstavljen hrvatski Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji koji je izazvao veliki interes posavskih razvojačenih branitelja, ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih branitelja, te predstavnika udruga iz Domovinskoga rata.

Ministar branitelja Županije posavske Marijan Kopić kazao je kako je njegovo ministarstvo iniciralo prezentaciju te uputilo poziv ministru hrvatskih branitelja za njegovo predstavljanje u BiH.

"Ovo je prvo predstavljanje Zakona o pravima pripadnika HVO-u u FBiH, i to u Posavini", naglasio je Kopić.

O zakonu su govorili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja u Vladi Republike Hrvatske Nenad Križić i načelnik Sektora za pravne i normativne poslove Miroslav Lončar.

"Novi Zakon za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, u kojem su obuhvaćena i prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji, jamči ostvarivanje svih onih prava koja su do sada ostvarena u RH. Proširenjem prava bit će obuhvaćen veći broj pripadnika HVO-a koji će ostvariti pravo na mirovinu, kao i u dijelu vezanom za novi ugovor jer će prijedlog Ministarstva hrvatskih branitelja biti isključivo namijenjen za pripadnike HVO-a koji su u najtežoj ekonomskoj situaciji", istaknuo je Lončar.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić podsjetio je kako se potpisanim ugovorom između BiH i RH dio prava za pripadnike HVO-a i ostvaruje, a osnovna težnja Ministarstva hrvatskih branitelja RH je da se stečena prava i sačuvaju.

U okviru zakona predviđene su i određene novine, i u pripremi je procedura vezana za dopune i izmjene ugovora između BiH i RH. Dio prava je ostao ili će biti naknadno reguliran", istaknuo je Križić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.