donesen krizni plan

U okvirima “novog normalnog” Sveučilište u Mostaru definiralo upute za funkcioniranje

13.10.2020.
u 14:40

U skladu s naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Senat Sveučilišta u Mostaru donio je krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 Sveučilišta u Mostaru koji ima za cilj daljnje praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučajeva bolesti izazvane virusom COVID-19, podizanje i promoviranje svijesti zaposlenika, studenata, angažiranih vanjskih suradnika i drugih sudionika kako bi se zaraza sporije širila i minimalizirala, uz maksimalno moguću provedbu nastavnih planova i programa, osiguravanje ostvarenja ishoda učenja te ostvarenje vizije, misije i ciljeva Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH. Tim za izradu kriznog plana pripravnosti i odgovora na COVID-19 Sveučilišta u Mostaru sastavio je detaljne upute kako bi se mogućnost pojave zaraze minimalizirala.

Organizacija rada

Radno vrijeme na Sveučilištu u Mostaru je puno radno vrijeme za nastavno i nenastavno osoblje sukladno nadležnim zakonima, a u slučajevima koji zahtijevaju izmjene radnog vremena, sukladno donesenim mjerama i preporukama nadležnih institucija zbog situacija s pandemijom, utvrdit će se izmijenjeno radno vrijeme te o tome obavijestiti zaposlenike, studente i javnost na svojim mrežnim stranicama. U slučajevima zaraze određenih zaposlenika ili potrebom za samoizolacijom određenog broja djelatnika, rektor ili dekan izvršit će preraspodjelu djelatnika kako bi se osiguralo obavljanje poslova nužnih za funkcioniranje institucije.

Prilikom utvrđivanja dijela kriznog plana koji se odnosi na nastavu polazi se od pretpostavki kako je klasični način izvođenja nastave najbolji oblik izvođenja nastave za sve studijske programe na Sveučilištu u Mostaru. Međutim, zbog epidemiološke situacije te naredbi i preporuka nadležnih tijela koje se prvenstveno odnose na ograničavanje broja prisutnih u zatvorenim prostorima i na obvezan razmak od dva metra, ni na Sveučilištu u Mostaru, kao ni u drugim obrazovnim institucijama na svim razinama obrazovanja, zbog prostornih ograničenja nije moguće u potpunosti izvoditi nastavu u klasičnom obliku. Stoga, ovaj krizni plan, sukladno zaključcima Senata od 23. rujna 2020. godine, predviđa mješoviti (kombinirani) oblik nastave, kao jedini oblik koji je moguće izvoditi uz pridržavanje navedenih epidemioloških mjera. U klasičnom obliku izvodit će se onaj dio nastave i konzultacija gdje je ishode učenja definirane nastavnim planom i programom moguće ostvariti samo kroz klasični oblik nastave i konzultacija, pri čemu se skupine studenata određuju prema raspoloživim učioničkim resursima, uz potpuno poštovanje svih propisanih mjera. Sva ostala nastava i konzultacije mogu se izvoditi korištenjem online platformi, o čemu odlučuje ustrojbena jedinica. Na fakultetima, gdje to omogućava raspoloživi učionički prostor, pravi se poseban kolektiv za svaku godinu studija/smjera. Za svaku učionicu potrebno je odrediti broj raspoloživih sjedećih mjesta prema epidemiološkim mjerama koje se odnose na obvezan razmak od dva metra te u učionici označiti sjedeća mjesta na kojima je dopušteno sjediti. Obrane završnih, diplomskih i doktorskih radova mogu se provoditi u klasičnom obliku uz poštovanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a mogu i korištenjem online platformi, o čemu odlučuje ustrojbena jedinica. Za kompletiranje dosjea prilikom završetka studija i obrane završnih i diplomskih radova ili upisa u višu godinu studija kao relevantni uzimat će se u obzir podaci iz ISS-a Sveučilišta u Mostaru.

Studenti koji imaju kroničnih oboljenja ili žive u zajedničkom kućanstvu s takvom osobom, mogu podnijeti zahtjev prodekanu za nastavu za sudjelovanje u nastavnim aktivnostima od kuće ili izostanak ako to priroda nastavnoga plana i programa omogućavaju. Potvrda za pripadanje visokorizičnoj skupini dokazuje se potvrdom nadležne medicinske ustanove. Odsutnost s nastavnih aktivnosti smatrat će se opravdanim. Ako student ima izrečenu mjeru samoizolacije u vrijeme pojedinih ispita ili drugih aktivnosti koje se nikako ne mogu provoditi na daljinu ili u naknadnom terminu, a uvjet su za završetak akademske godine ili studija ili su uvjet upisa više godine studija uvjete pristupanja navedenom ispitu, odnosno drugoj aktivnosti, utvrdit će dekan fakulteta u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom i propisanim mjerama.

Epidemiološke mjere

Nastavnici, studenti i drugi zaposlenici visokih učilišta te druge osobe dužni su mjeriti tjelesnu temperaturu prije ulaska u prostore Sveučilišta u Mostaru, što je moguće učiniti neposredno prije ulaska beskontaktnim toplomjerom koji se nalazi na ulazu u objekt. Studenti, nastavnici i drugi zaposlenici Sveučilišta te druge osobe u svim zatvorenim prostorima trebaju nositi maske. Svi studenti, nastavnici i drugi zaposlenici visokoga učilišta te druge osobe koje borave u visokim učilištima trebaju voditi pojačanu osobnu higijenu. Osim toga, vodit će se evidencija nazočnosti poslu stalno zaposlenih, studenata, stranaka, posjetitelja i drugih osoba te evidencija o svim zaraženim zaposlenicima, nastavnicima i vanjskim suradnicima te studentima, kao i onima kojima su određene mjere samoizolacije.

Senat Sveučilišta imenovao je članove i koordinatora Operativnog tima za praćenje provedbe kriznog plana pripravnosti i odgovora na COVID-19 Sveučilišta u Mostaru, voditelja Operativnog tima za COVID-19 unutar Studentske ambulante, koji je ujedno i koordinator Studentske ambulante, te voditelja Epidemiološke službe Sveučilišta u Mostaru. Sveučilište u Mostaru preko navedenog Operativnog tima pratit će epidemiološku situaciju, naredbe i preporuke nadležnih tijela vlasti te prilagođavati svoje zaključke i odluke vezane za realizaciju nastavnih aktivnosti sukladno svojim nadležnostima i odgovornostima, kao i revidirati ovaj krizni plan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?