Imenovana nova vlast

U novoj Vladi Tuzlanske županije Hrvati konačno dobili ministra

27.01.2021.
u 18:46

Tuzlanska županija dobila je novu Vladu u kojoj su Hrvati konačno dobili svojeg legitimnog predstavnika, a čime je ispunjeno i ustavno načelo koje je u prethodnom sazivu Vlade bilo prekršeno, piše Večernji list BiH. 

Novi ministri

Božo Jurić, kojeg je predložio HDZ BiH, imenovan je tako za ministra zdravstva u novom sazivu Vlade koja je jučer s 19 glasova “za”, 11 “protiv” i pet sudržanih, potvrđena na sjednici Skupštine TŽ-a.

Vladu predvodi premijer Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, kadar SDP-a BiH, a većinu osim ove stranke čine PDA, Naša stranka i SBB. Imenovani su i novi ministri u Vladi TŽ-a: ministar obrazovanja i znanosti Elvis Baraković, ministar financija Vedran Lakić, ministar trgovine, turizma i prometa Hamza Bešić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, kadrovi SDP-a BiH. Ministar unutarnjih poslova je Midhat Dobrnić, za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić, za pitanja branitelja Fedahija Ahmetović, kadrovi PDA. Naša stranka u novoj Vladi ima dvije pozicije: ministricu pravosuđa i uprave, koju će obnašati Una Harčin, te ministra prostornog uređenja i zaštite okoline Zvjezdana Karadžina. Zlatan Muratović novi je ministar za kulturu, sport i mlade, a Mevludin Hodžić ministar gospodarstva, kadrovi Saveza za bolju budućnost.

Novoizabrani premijer TŽ-a Kadrija Hodžić poručio je da će nova Vlada biti suočena s najsloženijom situacijom pred kojom su sva društva 21. stoljeća.

Govoreći o radu nove Vlade, kazao je da će raditi transparentno i otvoreno, naglasivši da će fokus biti na zdravstvu i zaštiti svakog građanina TŽ-a, zatim na gospodarskom stanju, zaštiti gospodarskih subjekata koji su na udaru zbog posljedica pandemije, kao i poticanju poduzetništva kako bi se održala zaposlenost i likvidnost tvrtki. Treći sektor kojem će se posvetiti posebna pozornost je obrazovanje, rekao je Hodžić, najavivši da je u pripremi reforma koja podrazumijeva obrazovanje za tržište rada.

Puna potpora

Komentirajući izbor hrvatskog kadra u Vladi, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli Tuzla Danijel Nikolić kazao je kako je izborom dr. Bože Jurića za ministra zdravstva sačuvan i princip konstitutivnosti i poštivanja naroda koji žive na prostoru TŽ-a, a što ranije nije bio slučaj.

“Oni koji su formirali neustavnu Vladu TŽ-a sad na sva zvona udaraju kako im smeta osoba koja je, prije svega, poštena, spremna na istinski rad za dobrobit zajednice gdje živi, koja je pošteno završila fakultet bez kavanskih ručkova i koja je Hrvat... Dobro je da se jednom razumnom politikom nije podleglo pritisku i ponovnom udaljavanju jednog naroda iz procesa odlučivanja”, naglasio je Nikolić. Naveo je kako će kao odgovorne osobe i politička stranka učiniti sve da dr. Jurić ima dobru suradnju sa svim dužnosnicima HDZ-a BiH i dobit će punu potporu u svim institucijama na federalnoj razini, u institucijama Vijeća ministara, za sve ono što bude interes kako bi održali i poboljšali zdravstveni sustav TŽ-a, kao i sve druge elemente koji se vežu za zdravstvo i cjelokupan proces oko pandemije. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?