turistička sezona

U Neumu se trenutačno odmara 15.000 gostiju, popunjenost ide i do 100 posto

03.08.2021.
u 12:12

Izvrsni pokazatelji dosadašnje turističke sezone dolaze iz Neuma. Kraj srpnja i početak kolovoza donijeli su popunjenost i do 100 posto, velike razlike u odnosu na lani, ali i na 2019. nema, a sve zajedno govori u prilog tezi kako će jedini bosanskohercegovački grad na obali na kraju sezone imati impresivne rezultate, piše Večernji list BiH. 

Domaći i strani gosti

Načelnik općine Neum Dragan Jurković kazao je za Fenu kako se u tom gradu trenutačno odmara oko 15.000 gostiju, većinom domaćih, i dijaspora, a ima i turista iz regije.

- Trenutačno je u Neumu oko 15.000 gostiju, recimo, iako je teško dati točne podatke i brojke u ovom trenutku - kazao je Jurković i dodao kako je početak sezone bio kao nikada do sada i da sezona nikada ranije nije počela. Načelnik navodi kako je početkom srpnja postojala mala stagnacija, no potkraj prošlog tjedna veliki je broj turista stigao u ovo primorsko mjesto. Objasnivši kako su, za razliku od prošlih godina, imali raniji početak godine, Jurković se osvrnuo i na popunjenost kapaciteta potvrdivši kako se ona kretala od 60 do 80 posto do sredine srpnja, a sada je i do 100 posto.

- Ako gledamo razdoblje od sredine srpnja, mislim da je popunjenost u Neumu uvijek ista. Maksimalna je popunjenost u tom središnjem dijelu turističke sezone, i tu mislim da nema mnogo razlike u odnosu na 2019. godinu, ni na prošlu godinu - naglasio je. Ukupne statističke podatke imat će na kraju turističke sezone, a tada će se i točno znati koliki je broj noćenja. U kontekstu strukture gostiju, objasnio je kako većinu čine domaći gosti i dijaspora, a da ima i gostiju iz regije. - Gostiju iz regije ima iako ne u onoj mjeri u kojoj je to bilo prošle godine. Od naših hotelijera doznajemo da je veliki broj gostiju iz Srbije, koji su se vratili u Neum i ovoga ljeta - kaže Jurković. Upitan koliko se u prosjeku gosti zadržavaju u Neumu i ima li ih više u hotelima ili privatnom smještaju, kaže da su u Neumu trenutačno gosti koji ostaju više dana te da je sad razdoblje kada su popunjeni i privatni smještaj i hoteli. Kad je pak riječ o predsezoni, kao i postsezoni, one su ugrožene epidemijom te sve ovisi o tome kakva će biti situacija s koronom. Kaže kako je sigurno da će cijela situacija s koronavirusom utjecati na sezonu u Neumu, kao i u cijelom svijetu te da to ne može biti “normalna” sezona kao, primjerice, 2019.

Infrastruktura

- Međutim, mislimo da će Neum ipak ostvariti dobre rezultate nakon ove turističke sezone - naglasio je Jurković. Načelnik Neuma nedavno je za Večernji list istaknuo da Neum ima i bogatu kulturnu ponudu kojom se podiže kvaliteta usluge na višu razinu, dok je u kontekstu infrastrukture posebno uputio na činjenicu da je nedavno završen dio magistralne ceste od Hutova do Neuma, što znači da kroz prostor ove općine sada prolazi 18 kilometara nove ceste. Potvrdio je kako su unutar Neuma završili radove u Ulici kralja Tomislava, a u planu im je, nakon završetka sezone, uređenje i same šetnice te toga dijela uz obalu, kao i ostalih cesta u gradu koje su u malo lošijem stanju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?