veliki broj sudionika

U Neumu počela konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH

neum
26.04.2017.
u 16:42

Treća godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, koja je danas počela u Neumu, okupila je veliki broj sudionika, predstavnika organa zakonodavne i izvršne vlasti BiH i entiteta, međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, nevladinih organizacija iz BiH i inozemstva te udruženja novinara.

Cilj konferencije, koju u suradnji s Misijom OESS-a u BiH organizira Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, je prezentiranje godišnjih izvješća koji su napravljena na osnovu praćenje zaključaka prethodnih konferencija kao i drugih prepoznatih prioriteta u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Uspješan rad konferencije sudionicima su poželjeli predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PS BiH Borislav Bojić, generalna tajnica Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava Debbie Kohner, te zamjenica direktora Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u BiH Jasna Dobricik.

Bojić je istaknuo da veliki broj sudionika na konferenciji svakako pokazuje koliki značaj se pridaje ovoj ozbiljnoj raspravi, diskusiji i debati o ljudskim pravima u BiH te dodao da tijekom dva dana treba iskoristiti i šansu i za bolje upoznavanje kako bi se u budućnosti bolje koordiniraju aktivnosti koje se vode u oblasti ljudskih prava.

O napretku u realizaciji zaključaka sa prethodnih konferencija, novim izazovima kao i konkretnim aktivnostima Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, sudionike je upoznao predsjedatelj ovog radnog tijela Zastupničkog doma PS BiH Mirsad Isaković.

Prvi dan konferencije protekao je u razmatranju napretka u realizaciji zaključaka s dvije prethodne godišnje konferencije koje su sa ciljem sagledavanja stanja u oblasti ljudskih prava organizirane u Bijeljini i Mostaru.

Osim toga, raspravlja se i o izazovima s kojima se susreću institucija ombudsmena za ljudska prava, zatim o izradi Programa za suzbijanje diskriminacije u BiH kao i studiji Westminsterske fondacije za demokratiju "Jačanje kapaciteta PSBiH za zaštitu i promociju ljudskih prava". 

Predviđeno je da rad Konferencije sutra bude okončan usvajanjem zajedničkih zaključaka koji bi institucijama u Bosni i Hercegovini trebali biti vodilja za sustavan rad na zaštiti ljudskih prava u BiH u narednom razdoblju, priopćeno je iz PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije