Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U nedjelju na Humcu počinje devetnica sv. Anti

03. lipnja 2017. u 08:00 0 komentara 556 prikaza

Bliži se blagdan sv. Ante Padovanskoga. U Hercegovini je najveće svetište na Humcu u Ljubuškom, gdje se nalaze Franjevački samostan, stara i nova crkva sv. Ante, a na slavlje dolaze vjernici iz mjesta znatno šire od ljubuškoga kraja.

Ovogodišnja proslava ima posebno i dodatno značenje s obzirom na to da se ove godine obilježava 150. godišnjica ponovne gradnje Samostana na Humcu, nakon što su Turci srušili prethodni, a istodobno Frama župe Humac slavi 25. godišnjicu svoga postojanja i djelovanja, kao prva i najstarija Frama u BiH. U sklopu duhovnih priprema za blagdan, na Humcu će se, kao i svake godine, moliti pobožnost devetnice koja počinje u nedjelju, 4. lipnja.

Crkveno dvorište bit će crkva na otvorenom, za devet večeri doći će tisuće vjernika koji će se moliti za zagovor, pomoć i zaštitu velikog i štovanoga sveca. Svake večeri bit će prigoda za ispovijed koja počinje u 17 sati, u 17.30 moli se krunica, a u 18 sati pobožnost i sveta misa. Sudjelovat će brojni domaći i svećenici sa strane kao predmolitelji i predvoditelji misnih slavlja. Svete mise će slaviti (ovim redom) fra Tihomir Bazina (Čerin), fra Bojan Rizvan (Zadar), fra Ivan Penavić (Posušje), fra Kristijan Stipanović (Imotski), fra Zoran Kutleša (Imotski), fra Danko Perutina (Mostar), hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko, fra Damir Pavić (Sarajevo) i uočnicu prof. dr. fra Anđelko Domazet, dekan KBF-a u Splitu. Svečanu svetu misu na sam blagdan, 13. lipnja, slavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Dodajmo i to kako će se i ove godine tijekom devetnice organizirati akcija dragovoljnog darivanja krvi u ponedjeljak, 5. lipnja, u samostanskoj Dvorani sv. Ante, od 9 do 12 sati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.