U organizaciji Atlantskog vijeća BiH

U NATO ljetnoj školi u Međugorju 70 sudionika, a čini je podjednak broj Hrvata, Bošnjaka i Srba iz BiH

29.08.2016.
u 08:00

Jučer je u Međugorju u hotelu St. Nicola u Bijakovićima svečano otvorena i počela s radom druga NATO-ova ljetna škola. Organizator je Atlantsko vijeće BiH, pod pokroviteljstvom Odjela za javnu diplomaciju NATO- a sa sjedištem u Bruxellesu. Polaznici škole, koja traje do 30. kolovoza su studenti iz BiH, zemalja EU-a te SAD-a, piše Večernji list BiH.

Dijele iste vrijednosti

“Ovo je druga ljetna NATO-ova škola koja ima zadatak okupiti studente BiH i pokazati kako mladi BiH dijele iste vrijednosti kada su u pitanju ljudska prava, demokracija, ulazak BiH u NATO i EU. Ovdje je 70 mladih koji su se javljali preko naše Facebook stranice i društvenih mreža. Bilo je nepristrano i mogao je doći tko želi. Vladala je velika zainteresiranost. Da smo imali više sredstava, zasigurno bi ih bilo više. Ima mladih iz oba entiteta. I ono što je meni znakovito je nekako podjednak broj studenata iz sve etničke skupine, i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, kazala je predsjednica Atlantskoga vijeća BiH dr. sc Dijana Gupta. Lars Arne Aulie, zamjenik zapovjednika NATO stožera u BiH, zahvalio je Atlantskom vijeću BiH na pozivu. Govorio je najprije o mandatu NATO stožera u BiH i o ulozi. “NATO ured je tu s ciljem podrške izražene spremnosti i htjenja bh. vlasti da se od 2006. prvo priključe borbi za mir, a onda i nastave svoj integracijski proces k NATO-u”, kazao je. Drugo, rekao je i nekoliko stvari o globalnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama današnjice i ulozi koju NATO ima u osiguranja svog sigurnosnog prostora ne samo zemalja članica, nego i zemalja partnera i one uloge koju je NATO savez imao i u proteklom razdoblju u suradnji s BiH vlastima na održanju sigurnosti i stabilnosti, pa i poplava koje su zadesile BiH 2014. i stalne suradnje prvenstveno s Ministarstvom obrane, Oružanim snagama i daljnjoj modernizaciji BiH preko sigurnosno-obrambenih struktura.

Iskustva studenata

I student treće godine politologije Tomislav Glamuzina je u NATO-ovoj ljetnoj školi. “Zašto bi BiH trebala ući u EU i NATO? Zato što je BiH nestabilna država u kojoj tri naroda jedan prema drugom, prema trećem, gaje jednu određenu vrstu nepovjerenja zbog nekih nemilih događaja iz bliže prošlosti. Prvo, trebamo ovdje imati sigurnost bez pritisaka s izvana kako bi se stanje iznutra trebalo mijenjati kroz neke veće integracije uz pomoć vanjskih tutora koji bi pomogli u održavanju sva tri naroda. Po meni, budućnost BiH je u EU i NATO”, kazao je student Glamuzina. Mirza Balalić, predstavnik JAT-a BiH, što u prijevodu znači mladi ogranak NATO-a, vrlo slikovito je govorio o mladima u NATO školi: “Mi skupljamo mlade lidere i mlade profesionalce zainteresirane za euroatlantske organizacije i koji su tu u misiji baš kao i NATO da širimo mir u svijetu. Prije nekoliko mjeseci bio sam nazočan u NATO radionici u Bruxellesu i, naravno, oni su bili ti koji su snosili sve troškove. To sam htio istaknuti, da se NATO zna pobrinuti za mlade i riješiti im sve troškove i stvaraju definitivno velike opcije za napredak - istaknuo je Balalić. Na otvaranju ovog skupa bili su nazočni i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije