TOLISA

U Muzeju "Vrata Bosne" lani više od 2000 posjetitelja, od EU-a do SAD-a

storyeditor/2024-01-08/muzej02_nak_bih_070124.jpg
09.01.2024.
u 19:25

Povijesno nasljeđe posavskoga kraja pod zidinama Franjevačkog samostana u Tolisi došli su razgledati gosti sa svih strana svijeta. Bilo ih je i iz Australije, Meksika...

Ratovi, migracije, prirodne katastrofe: suše, poplave..., sve to je, i još mnogo toga, protutnjalo područjem Bosanske Posavine i iza sebe ostavilo "znakove pored puta", piše Večernji list BiH.

Kulturno blago

Fratri su neumorno, s ljubavlju, stoljećima prikupljali i čuvali povijesno nasljeđe Bosanske Posavine, da bi pod krovom Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi iznikao Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne" u kojem je pohranjeno to vrijedno kulturno blago Bosanske Posavine. Izloženim eksponatima koji prate vremenski slijed povijesti, od starih vremena pa do suvremenog doba (zbirke oruđa i oružja, ostaci iz rimskoga razdoblja, zbirka fosila i minerala, etnozbirka, jedna od najbogatijih numizmatičkih zbirki, knjižnica...), ponosno i zorno pokazuju bogatu prošlost posavskoga kraja i njegova naroda.

Prolaskom kroz Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne" posjetitelji se mogu prošetati kroz povijest, ne samo posavskog kraja nego i u širim okvirima. Muzej djeluje već godinu dana, a koliko je javnost zainteresirana, dovoljno potvrđuje statistika posjećenosti.

- Muzej sve više postaje nezaobilazno mjesto posjetiteljima koji dolaze čak iz daleke Australije, Meksika, SAD-a, Engleske, Francuske, Poljske, Njemačke, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Srbije. U prošloj godini otvorili smo vrata posjetiteljima koji su mogli svakodnevno obilaziti stalni postav muzeja i samostansku knjižnicu, pa smo lani zabilježili posjet 2123 osobe, a osim domaćeg, lokalnog stanovništva, tu su bili i gosti iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i drugih država, pa i kontinenata - ističe ravnatelj Muzeja prof. Jozo Jezerčić.

Muzej se profilirao i kao mjesto održavanja raznih kulturnih događaja, izložbi, radionica, promocija knjiga, bili su domaćini međunarodnog znanstvenog skupa "Franjevci Bosne Srebrene i školstvo od početaka do kraja 20. stoljeća" u povodu 200 godina prve pučke škole u BiH i panel-rasprave "Očuvanje jezičnog identiteta i kulture u Bosanskoj Posavini". Aktivni su bili i kod realiziranja projekata te su uz pomoć Grada Orašja realizirali zanimljiv projekt "Pocalica glavu krasi", dvodnevnu radionicu veza i likovnih radionica. Pokazali su i senzibiliziranost prema djeci s poteškoćama u razvoju kroz projekt "Upoznaj muzejsku njušku".

Pogranična suradnja

Kroz projekt "Inventarizacija muzejske i knjižnične građe" Muzej je nabavio informatičke programe za muzejsku i knjižničnu građu te su popisali i inventarizirali knjige. U sklopu Programa prekogranične suradnje između RH i BiH surađivali su s Gradskim muzejem Vinkovci u projektu "Opremanje prostora muzeja za pedagoške radionice".

- Trenutačno nam je aktualan projekt "Digitalna zbirka matičnih knjiga", projekt koji sufinancira Ministarstvo civilnih poslova BiH, a koji ćemo gledati ostvariti u prvoj polovini 2024. godine. Riječ je o nabavi skenera i fotokopirnog aparata te digitalizaciji starih matica krštenih, vjenčanih i umrlih koje se čuvaju u arhivu Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne". U ovoj godini nastojat ćemo ići još ubrzanijim tempom s više programa. S modernim tehnologijama, ali i kroz povezivanje preko turističkih zajednica s obiju strana rijeke Save, očekujemo još veću posjećenost svih koji žele vidjeti prekrasnu kulturnu baštinu posavskoga kraja pohranjenu u Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne" - ističe ravnatelj prof. Jezerčić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?