Podaci Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara

U Mostaru upisana 23 prvašića manje nego prošle godine

08.07.2023.
u 08:00

Prema podacima Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, broj djece upisane u prvi razred smanjen je u odnosu na godinu prije, kada su u škole na području Mostara bila upisana 963 prvašića

Broj učenika prvih razreda u Mostaru ponovno je smanjen. Prema podacima Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, u prvi razred redovitih osnovnih škola s područja Grada Mostara u školsku 2023./24. godinu upisano je ukupno 940 učenika, piše Večernji list BiH.

Stanje u BiH

Od ukupnog broja upisanih prvašića, njih 69 prijevremeno je upisano. Na dodatne pretrage upućeno je deset djece (dakle, za njih je predložen upis u školu uz pomoć asistenta u nastavi). Također, Ministarstvo obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije dalo je suglasnost o upisu izvan upisnog područja škole za 120 djece. Upis je odgođen za 13 djece. Prema podacima Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, broj djece upisane u prvi razred smanjen je u odnosu na godinu prije, kada su u škole na području Mostara bila upisana 963 prvašića. U školskoj 2020./21. godini taj broj iznosio je 999, a u 2017./18. godini 1023. Službenih podataka o broju upisanih prvašića iz ostalih sredina još uvijek nema. Ipak, raniji podaci o procjeni broja prvašića koji bi u školu trebali krenuti najesen, a koje je iznijelo Federalno ministarstvo obrazovanja na osnovi informacija Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, govore da bi taj broj trebao biti oko 17.600, dok bi, prema istim procjenama, ukupan broj učenika osnovnih škola tijekom školske 2023./24. godine trebao iznositi 168.225. Usporedbe radi, na početku školske 2014./15. godine u osnovne škole u Federaciji BiH bila su upisana 22.264 prvašića. Inače, pad broja učenika u osnovnim i srednjim školama evidentan je u svim dijelovima BiH. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine objavljenim krajem lipnja, u školskoj 2022./23. godini u BiH je upisano 260.337 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 4465 učenika ili 1,7%. Udio broja učenica u ukupnom broju učenika iznosi 48,7%. U školskoj 2022./23. godini u prve razrede upisana su 28.253 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu više za 0,9%. Od ukupnog broja učenika, u nižim razredima (od prvog do petog razreda, odnosno ISCED 1) bilo je 54,4% učenika, dok je u višim razredima (od šestog do devetog razreda, ISCED 2) bilo 45,6% učenika. Inače, Bosna i Hercegovina zauzela je prvo mjesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu, prema podacima UN-ova izvješća za 2022. godinu “Perspektive svjetskog stanovništva”.

Na osnovi podataka Pixsell je napravio grafikon koji prikazuje da se u top 10 zemalja nalaze čak tri iz bivše Jugoslavije. Na vrhu liste je BiH, koja godišnje gubi više od 1,5 posto svog stanovništva. Srbija je sedma, dok je Hrvatska na osmom mjestu. Prema podacima iz ovog izvješća, očekuje se da će Latvija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Litva, Kosovo, Armenija, Sjeverna Makedonija i Poljska izgubiti između 40 i 50% svog stanovništva do kraja stoljeća.

Migracije i starenje

- Analiza stanja stanovništva potvrdila je kako je Bosna i Hercegovina zemlja s “najnižim niskim” fertilitetom na svijetu (1,25), visokim razinama migracija i starenja stanovništva, kao i s duboko ukorijenjenim rodnim nejednakostima. Do 2070. godine takvi demografski trendovi i nejednakosti dovest će do smanjenja ukupnog stanovništva za više od 50%, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji (s njezinim udjelom u ukupnom stanovništvu od više od 40%) - objasnio je John Kennedy Mosoti, predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) u Bosni i Hercegovini, nakon provedene projekcije stanovništva BiH za razdoblje 2020. - 2070.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije