vjesnici proljeća

U Mostaru se pojavio prvi behar, u Derventi visibabe, jaglaci...

03.02.2018.
u 12:10

Siječanj je već iza nas, a meteorolozi kažu kako je bio jedan od najtoplijih u povijesti. Kako je tako, svjedoče i neki poznati vjesnici proljeća. Iako nije prošlo ni pola zime, u Mostaru, u parku Zrinjevac, već je “probeharalo”, što se može vidjeti i na fotografiji, piše Večernji list BiH. Ovo nije prvi put da se behar u Hercegovini pojavi prije vremena, no svakako svjedoči o iznimno blagoj klimi za ovo doba godine.

Ljubičice u prosincu

Podsjetimo i kako je u prosincu 2017. godine u mostarskom naselju Rodoč čitatelj jednom hercegovačkom portalu poslao fotografije koje je snimio baš tih dana, a na njima su procvjetale ljubičice.

Ni najstariji mještani ne pamte kako su uoči božićnih blagdana vidjeli cvjetove prvih ljubičica, a to objašnjavaju najavom kako će zima potrajati do Jurjeva ili do konca travnja.

Prvi vjesnici proljeća pojavili su se i diljem Republike Srpske pa su se tako u okolici Dervente, u naseljima Agići i Miškovci, pretposljednjeg dana siječnja pojavile visibabe.

Osim Dervente, tijekom siječnja visibabe, jaglaci i bijele rade pojavljivale su se diljem manjeg bh. entiteta, a stanovnici su lijepo vrijeme koristili za šetnju i boravak u prirodi.

Bez većih oštećenja

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS-a, kazao je kako za sada nema većih oštećenja na voćkama jer su, kako kaže, noći još dovoljno hladne.

Prema njegovim riječima, najviše bi im odgovarala stabilizacija od -10 stupnjeva. A s obzirom na to da nije bilo jačih oborina, ni cestari nisu imali većeg posla pa su, kako kažu, uštedjeli i na materijalu i abrazivnim sredstvima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?