obljetnica

U Mostaru obilježena obljetnica osnutka HR HB

Foto: Fena
1/9
28.08.2017.
u 20:53

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u ponedjeljak je u Mostaru obilježena 24. obljetnica osnutka Hrvatske republike Herceg Bosne.

Vijence je pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te izaslanstvo Republike Hrvatske.

Svečanoj akademiji, na kojoj je bilo upriličeno i predstavljanje troknjižja dr. Jadranka Prlića "Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg-Bosne", nazočili su, uz ostale, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Govoreći o značaju današnjeg datuma, Čović je kazao kako se ovakve obljetnice trebaju posvetiti ljudima koji su dali svoje živote za BiH.

- Došlo je vrijeme da se ove obljetnice obilježavaju na način da se s ponosom može kazati da smo stvarno uredili BiH po mjeri čovjeka i sva tri konstitutivna naroda i da možemo ovdje živjeti bolje. Duboko vjerujem da je zadatak svih nas koji smo se večeras ovdje okupili sjećati se svih onih dragih ljudi koji su pokrenuli jedan veliki projekt da bi BiH uopće preživjela kao država - naglasio je Čović uoči svečane akademije.

Govoreći o knjizi Jadranka Prlića, koja je večeras predstavljena javnosti, Čović je kazao da se radi o djelu koje na više od 2000 stranica govori i dokumentira značaj projekta hrvatskog naroda u BiH - projekta Herceg Bosne.

Po riječima predsjednika Glavnog vijeća udruge Hrvatska zajednica Herceg Bosna Vladimira Šoljića, Hrvati imaju pozitivno sjećanje na Hrvatsku zajednicu i Hrvatsku republiku Herceg Bosnu.

- U to vrijeme, u ratnim prilikama, Hrvatska republika Herceg Bosna bila je prilično uređena. Nije bilo gladi, nije bilo masovnih grobnica i neki red u ratnim uvjetima bio je prilično dobar. Dakle, to govori da smo se mi kao narod ipak uspješno organizirali u tom periodu - dodao je Šoljić.

Osim u Mostaru, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u povodu obilježavanja 24. obljetnice osnutka Hrvatske republike Herceg Bosne, upriličeno je i na groblju Gorica u Grudama.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
07:49 29.08.2017.

mrtvima se svijeća pali, tako i treba.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?