1. kongres perinatalne medicine BiH s međunarodnim sudjelovanjem

U Mostar stižu znanstvenici i kliničari iz Finske, Italije, Austrije i Izraela

04.06.2023.
u 10:30

"Vjerujem da će odabrane teme i predavači privući pozornost i zanimanje brojnih kolegica i kolega, a sve radi postizanja kvalitetnije zdravstvene zaštite naših trudnica i njihove djece", kazala nam je dr. Vajdana Tomić

U organizaciji Udruge za perinatalnu medicinu u BiH, a pod visokim pokroviteljstvom Borjane Krišto, predsjedateljice Vijeća ministara BiH, u Mostaru će se od 8. do 11. lipnja održati 1. kongres perinatalne medicine BiH s međunarodnim sudjelovanjem, piše Večernji list BiH.

To je prvi kongres u BiH koji je odobrila agencija EU-a MedTech, što podrazumijeva prepoznatljivost znanstveno-stručnog skupa na razini Europske unije. Važnost skupa prepoznao je i podržao ga Populacijski fond UN-a (UNFPA) koji se bavi unaprjeđenjem reproduktivnog zdravlja populacije te ranim rastom i razvojem djece.

Zaključci kongresa

- Tijekom kongresa kroz klinički aktualne tematske cjeline sudionici će imati priliku čuti najnovija saznanja i preporuke za dobru kliničku praksu od priznatih stručnjaka iz regije i inozemstva. Neki od pozvanih predavača koji će prezentirati klinički najvažnije perinatološke teme su izvrsni znanstvenici i kliničari koji dolaze iz Finske, Italije, Austrije i Izraela. Vjerujem da će odabrane teme i predavači privući pozornost i zanimanje brojnih kolegica i kolega, a sve radi postizanja kvalitetnije zdravstvene zaštite naših trudnica i njihove djece - kazala nam je dr. Vajdana Tomić, predsjednica Udruge za perinatalnu medicinu u BiH. Dr. Tomić je održavanje ovog važnog kongresa najavila još početkom prošle godine. Udruga za perinatalnu medicinu BiH osnovana je prije tri godine, a prvi veliki projekt je kongres koji predstavlja prvi znanstveno-stručni skup ginekologa, a u koji su organizacijski i programski aktivno uključeni stručnjaci iz svih dijelova BiH. Na kongresu će se predstaviti projekt Udruge “Izrada i vođenje registra perinatalnih pokazatelja na državnoj razini”, što u prvom redu podrazumijeva prikupljanje podataka o perinatalnoj smrtnosti i stopi carskih rezova jer ti podaci u ovom trenutku ne postoje na razini Bosne i Hercegovine. Među ostalim, do sada prikupljeni podaci bit će prezentirani na kongresu. - Kongres će biti prilika da izložimo prikupljene rezultate. U sklopu kongresa bit će održana sjednica članova Udruge na kojoj će, među ostalim, biti predstavljen prijedlog registra perinatalnih pokazatelja za koji bi trebalo podatke dostavljati iz svih rodilišta u BiH od 1. siječnja 2024. Perinatalna smrtnost, kao perinatalni pokazatelj, ključni je pokazatelj kvalitete perinatalne zaštite, a predstavlja zbroj smrti u trudnoći od 22. tjedna i u porodu te smrti novorođenčadi sedam dana nakon poroda. Potrebno je takve slučajeve prijavljivati i registrirati kako bi se mogla raditi sveobuhvatna stručna analiza te na temelju toga predlagati i provoditi mjere za poboljšanje perinatalnih ishoda - kazala je dr. Tomić, koja je, uz to što je predsjednica Udruge i dugogodišnja predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, i dekanica Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru.

Veliki problem u svijetu je porast učestalosti carskih rezova i taj trend rasta učestalosti bilježi se već desetljećima. O toj temi bit će riječi na kongresu. Uz carski rez, teme kongresa bit će i najčešće komplikacije u trudnoći - hipertenzija ili povišeni tlak u trudnoći i gestacijski dijabetes ili trudnička šećerna bolest, prijevremeni porođaj i ultrazvučna dijagnostika. Pohvalno je da po pitanju stope carskih rezova SKB Mostar, u usporedbi s drugim kliničkim centrima u BiH i šire, posljednjih deset godina ima najbolji rezultat. - Prosječna učestalost je 23 posto. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da je medicinski opravdano oko 15 posto carskih rezova - kaže dr. Tomić. - Za tematske cjeline prvog kongresa perinatalne medicine birane su najčešće komplikacije u trudnoći i naši najvažniji klinički problemi koji će biti prezentirati kroz ukupno 49 predavanja, 15 kongresnih priopćenja i 13 poster-prezentacija. U svakoj tematskoj cjelini zaključci većine predavanja bit će svojevrsne preporuke za kolege sudionike kongresa. Ako se spomenute preporuke provedu u praksi, konačni cilj kongresa će biti postignut, a to je dobra klinička praksa, standardizirana i temeljena na znanstvenim dokazima - kazala je dr. Tomić.

Gestacijski dijabetes

Najčešće komplikacije s kojima se susreću ginekolozi u SKB-u Mostar su gestacijski dijabetes ili trudnička šećerna bolest. U svijetu se bilježi trend porasta broja tih komplikacija u trudnoći. Razlog je, kao prvo, odgađanje majčinstva. U prosjeku žene sada rađaju u starijoj životnoj dobi, a znamo da s godinama raste rizik i za šećernu bolest i za hipertenziju. Drugi čimbenik koji je važan za porast učestalosti komplikacija u trudnoći je prekomjerna tjelesna težina, gojaznost i pretilost povezani sa sjedilačkim načinom života ili, bolje rečeno, suvremenim načinom života, prehranom s visokim udjelom šećera i masti te manjkavom tjelesnom aktivnošću. Višak kilograma je, neovisno o trudnoći, čimbenik rizika i za šećernu bolest i za hipertenziju. Ova dva čimbenika povećavaju rizik za povišeni tlak, prijevremeni porođaj i carski rez. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?