Miroslav Lajčák

U mlade ulažem veliku nadu, vi ste budućnost!

08.12.2017.
u 11:19

Dobar dan, dragi prijatelji, pozdrav iz New Yorka, iz sjedišta Ujedinjenih naroda. Ovom prilikom želim zahvaliti rektoru Zoranu Tomiću koji je omogućio da vam se ovim putem obratim. Žao mi je što nisam s vama, ipak, iako tisućama milja daleko, osjećam se dijelom proslave 40 godina Sveučilišta u Mostaru. Moram priznati da sam duboko dirnut što ste mi dodijelili počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru zbog svega što ovo Sveučilište predstavlja. Iako je sagrađeno prije 40 godina, iz poznatih razloga je u samom početku moralo zatvoriti svoja vrata. 

Model daljnjeg napretka

Danas ono predstavlja čvorište ideja i aktivnosti, otvarajući vrata studentima iz svih zajednica. Ovakav pristup predstavlja bogatstvo BiH i model daljnjeg napretka društva. Stoga sam neizmjerno ponosan što postajem dio vas. Kao što i sami znate, jedno razdoblje života proveo sam radeći u BiH. Otišao sam fizički, ali ipak osjećam i mislim da je dio mene ostao, dio moga srca ostao je ovdje. Još uvijek pratim vaše medije i vijesti iz zemlje. Još uvijek razgovaram s vašim političkim liderima. Još uvijek, kao i mnogi od vas, razmišljam o izazovima koji su pred vama. I bit ću iskren, po odlasku iz zemlje sam mislio da će više toga biti urađeno. Nadao sam se, odnosno nadali smo se da će veći progres biti ostvaren. Ja se i dalje nadam i uzdam u snažnu i prosperitetnu BiH unutar snažne i uspješne Europske unije. Iako u ovoj kratkoj videoporuci ne mogu reći sve što bih želio poručiti, želim istaknuti jednu stvar. Veliku nadu ulažem u vas mlade, vi niste samo budućnost ove zemlje vi ste i njezina sadašnjost. To što vi radite je iznimno značajno da nastavljate s izgradnjom svojih akademskih kapaciteta, ali isto tako, kreirate nove ideje i rješenja. Svakodnevno ste u dijalogu s kolegama, s profesorima, s vanjskim akterima.

Slušajte jedni druge

Slušate jedni druge, poštujete različitosti i učite iz njih te time radite na izgradnji i budućnosti zemlje, ali i cjelokupnog društva. Vaši postupci će imati utjecaja na regionalnom i međunarodnom planu. U meni ćete uvijek imati iskrenog prijatelja i podršku. Nastavit ću raditi u interesu naroda BiH i na ispunjavanju zajedničkih ciljeva. 

Nadam se kako ću se s mnogima od vas sresti u budućnosti, u Mostaru, New Yorku ili nekom drugom mjestu. Još jednom zahvaljujem na časti koju ste mi pružili. Sretno!• 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?