Federacija BiH i izmjene zakona

U mjesec dana 8710 djece koja su prvi put ostvarila pravo na dječji dodatak

11.02.2024.
u 19:25

Kontinuirano traje proces donošenja novih odluka, i to s trendom rasta iz mjeseca u mjesec, a istodobno se rade revizije starih odluka

- Federalno ministarstvo rada i socijalne politike unijelo je naloge za isplate dječjih dodataka za siječanj za 51.491 dijete, korisnika federalnog dječjeg dodatka s pravomoćnim odlukama, u ukupnom iznosu od 8,458.554,90 KM. U prosincu prošle godine na isplati je bilo 46.016 pravomoćnih odluka, dok je u siječnju bila 51.491 odluka. - U siječnju smo imali obrade postojećih korisnika dječjeg dodatka, ali i 8710 novih odluka, odnosno djece koja su prvi put ostvarila pravo na dječji dodatak. Što se tiče obnova, ovaj mjesec na isplati su 802 odluke. Toliko ih je došlo nama iz općinskih službi i centara za socijalni rad i toliko ih i pušteno na isplatu - objasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. Kazao je da je u prosincu na isplati bilo 10.319 novih odluka, među kojima je 1314 korisnika koji su obnovili svoje zahtjeve za dječji dodatak, a 9005 odluka koje su donesene na osnovi prvi put podnesenih zahtjeva. - Ti brojevi pokazuju kako kontinuirano traje proces donošenja novih odluka, i to s trendom rasta iz mjeseca u mjesec, a istodobno se rade revizije starih odluka, također u kontinuitetu. Proces revizije stvara gužve u centrima i službama za socijalni rad i mi ćemo prilikom izmjena Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom nastojati prevladati ovaj problem - najavio je Delić. Kazao je i kako je prosječan broj korisnika dječjeg dodatka po federalnom propisu u 2023. bio 53.000 te da ih je najviše bilo u rujnu prošle godine, kada je na isplati bilo 75.214 korisnika. Podsjetio je i da je povećanjem minimalne plaće rastao i dječji dodatak sa 113,24 KM na 117,61 KM, a shodno odredbi prema kojoj visina dječjeg dodatka iznosi 19 posto najniže plaće u FBiH utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?