Rastuća ovisnost

U Međugorje se sve više dolaze liječiti ovisnici o internetu

12.03.2016.
u 07:00

Velik broj prvenstveno mladih osoba u BiH ovisan je o internetu, no, društvo i obitelj najčešće ne prepoznaju ovaj poremećaj

Uz ovisnike o drogama, alkoholu i kocki, koji su u BiH već dulji niz godina problem koji uništava kako pojedince tako i cijele obitelji, sve veći broj je i ovisnika o internetu te osoba koje su zbog različitih problema nedovoljno socijalizirane i imaju poteškoća u društvenom funkcioniranju, piše Večernji list BiH.

Neprepoznavanje problema

Velik broj prvenstveno mladih osoba u BiH ovisan je o internetu, no, društvo i obitelj najčešće ne prepoznaju ovaj poremećaj. Oni to najčešće ne identificiraju kao problem iako pate od raznih simptoma, kao što su prezaokupljenost internetom, gubitak uvida u protok vremena, izolacija od obitelji i društva, te nemogućnost razdvajanja stvarnog i virtualnog svijeta. Smetnje zbog kojih osobe traže pomoć najčešće zadovoljavaju i kriterije ovisnosti - novi obrazac ponašanja dobiva veću važnost od obrazaca ponašanja koji su ranije bili u prvom planu, otežana je kontrola nad ovisničkim ponašanjem, prisutni su apstinencijski sindrom i žudnja kad je osoba udaljena od sredstva ovisnosti, razvija se tolerancija (poduzimanje aktivnosti sve jačeg podražajnog potencijala), zanemaruju druga zadovoljstva i interesi, nastavlja se s ovisničkim ponašanjem unatoč jasnim posljedicama na tjelesnom, psihičkom, financijskom ili socijalnom planu.

Izolacija od društva

Upotreba interneta postaje dominantna životna aktivnost koja osobu izolira u odnosu na ostale društvene tokove i stvara negativne posljedice na nju i njezinu okolinu. Vrijeme provedeno za računalom najčešće je spominjani kriterij za dijagnosticiranje ovog poremećaja i smatra se kako je 4 do 6 sati dnevno simptom ovisnosti. Da je sigurnost djece i mladih na internetu doista problem, potvrdila je i anketa provedena među učenicima jednog srednjoškolskog centra. Prema rezultatima ankete, gotovo 90% ispitanika koristi internet, 52% njih roditelji ne kontroliraju kako i koliko koriste internet. Internet najčešće koriste za društvene mreže, najviše Facebook - 55%, zabavu i igru - 13%, proširivanje znanja - 13%, dok svega 19% koristi internet za istraživanje za nastavu. Čak 66% ispitanika na internetu provede dulje od 5 sati, a 26% je doživjelo neugodnosti na društvenim mrežama. Da je ovisnost o internetu sve veći problem, govore i podaci Udruge za pomoć u rehabilitaciji ovisnika “Milosrdni Otac” iz Međugorja koja se bavi liječenjem ovisnosti.

Prema riječima predsjednika Udruge fra Dragana Ružića, osim ovisnika o drogama, alkoholu i kocki, u Zajednicu, kako češće kažu za udrugu, dolaze i ovisnici o internetu te osobe koje su zbog različitih problema nedovoljno socijalizirane i imaju poteškoća u društvenom funkcioniranju. U program Zajednice godišnje se uključi od 50 do 100 rehabilitanata, a tijekom sedamnaest godina postojanja kroz Zajednicu je prošlo 1500 korisnika. “Nažalost, veliki broj korisnika napusti Zajednicu, zadržavajući se u njoj tek nekoliko dana ili mjeseci”, kazao je za Fenu fra Dragan, naglasivši kako je problem ovisnosti složen društveni problem koji traži reakciju svih subjekata u društvu, pa tako i Crkve. Boravak u Zajednici je na dobrovoljnoj osnovi i besplatan, a terapijski program traje tri godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije