ITALIJA

U Lombardiji zabilježeno veliko povećanje slučajeva rijetke dječje bolesti

14.05.2020.
u 17:00

U Lombardiji, talijanskoj regiji najpogođenijom epidemijom koronavirusa, u razdoblju od 18. veljače do 20. travnja zabilježeno je veliko povećanje broja djece oboljele od vrlo rijetkog Kawasaki sindroma. U posljednjih pet godina u bolnici u Bergamu zabilježeno je 19 slučajeva ove teške vaskularne upale, a sada je u dva mjeseca za vrijeme pandemije zaprimljeno najmanje 10 slučajeva, piše Metro. Tim istraživača dodaje da je više od 80 posto mališana koji su primljeni u bolnicu na tom području sa znakovima Kawasakijeve bolesti bilo pozitivno na protutijela na kornavirus.

No prema podacima koje je nedavno iznio dječji kardiolog Matteo Ciuffreda, taj broj je čak i veći. Prema njegovima navodima, u bolnicu u Bergamu samo u ožujku je stiglo više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u godinu dana, rekao je. Podsjetimo, slična povećanja prijavili su i drugi liječnici na sjeveru Italije, ali i u Velikoj Britaniji te posebno u Aziji. Talijanski ministar Matt Hancock prošli je mjesec izrazio zabrinutost zbog takvog porasta.

Simptomi ove teške dječje bolesti su vrućica, natečeni limfni čvorovi na vratu, osip po cijelom tijelu, crveni dlanovi i stopala, ljuštenje kože na nogama i rukama, natečene ruke i stopala te crvenilo na unutrašnjosti kapka, usana jezika i unutar usta. Oko 20 do 40 posto oboljelih također ima problema s krvnim žilama ili srcem, što može uzrokovati dah i bol u prsima. Obično djeluje na djecu mlađu od pet godina i češće je kod dječaka nego kod djevojčica.

Trenutno se istražuje moguća veza između koronavirusa i ove bolesti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije