Prvi In situ muzej na lokalitetu Gračine se priprema za otvaranje

U Ljubuški se vratio potpuno rekonstruiran najstariji spomenik ovog kraja, izrađen oko 14. ili 15. godine

03.06.2023.
u 15:42

Spomenik je zahvala u spomen na preminulog cara Augusta i novog cara Tiberija na darovano zemljište za veteransko naselje u Naroni i smatra se najstarijim rimskom spomenikom ovog kraja

Posjetitelji prvog In situ posjetiteljskog centra u Hercegovini imat će priliku vidjeti jedan od najstarijih kulturnih spomenika s ovog područja. Naime, kako nam je potvrdio direktor JP Parkovi d.o.o Ljubuški, poduzeća koje je zaduženo za brigu o kulturnoj baštini na području ovog grada, Nikica Vučić sredinom ovog tjedna u Ljubuški se vratio potpuno rekonstruirani rimski spomenik “Ara Augusta” star više od 2000 godina.

„Riječ je o vrlo važnom kulturnom spomeniku za Ljubuški i cijeli ovaj kraj, te će njegovo prisustvo uvelike obogatiti ponudu samog In situ muzeja izgrađenog na lokalitetu rimskog vojnog logora u Gračinama koji svoja vrata otvara uskoro“, naveo je Vučić, dodavši kako su za restauraciju ovog najstarijeg epigrafskog spomenika ovog kraja JP Parkovi d.o.o Ljubuški izdvojili 14.986,99 eura.

In situ muzej rezultat je prekogranične suradnje Hrvatska - BiH – Crna Gora (2014. – 2020.) odnosno projekta “Heritage REVIVED”. Nositelj projekta je JU Razvojna agencija ZHŽ-a –HERAG, dok su partneri na projektu Grad Ljubuški iz Bosne i Hercegovine, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz Hrvatske te Općina Ulcinj iz Crne Gore.

„U posjetiteljskom centru na Gračinama biti će izložen potpuno rekonstruirani rimski spomenik "Ara Augusta". Rekonstrukcija je urađena u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu gdje je deponiran originalni spomenik a same konzervatorsko-restauratorske radove izvela je tvrtka Kvinar iz Splita. Spomenik je zahvala u spomen na preminulog cara Augusta  i novog cara Tiberija, a izgrađen je oko 14 ili 15 godine kao zahvala na darovano zemljište za veteransko naselje u Naroni i smatra se najstarijim rimskom spomenikom ovog kraja. Ovaj spomenik ima veliko značenje za Ljubuški i okolicu jer pokazuje prisustvo rimskih vojnika u dolini Trebižata. Spomenik će biti izložen u posjetiteljskom centru na Gračinama koji je urađen iz programa prekogranične suradnje Interreg HR-BiH-Crna gora u sklopu projekta HeritageRevived“, objasnio je ravnatelj HERAG-a Radoslav Luburić. 

On je podsjetio kako će posjetiteljski centar po svom otvorenju imat suvremeni, ali i inovativni način prezentacije koji uključuje 3D virtualnu stvarnost, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta, arheološku zbirku materijala sa sustavnih istraživanja na Gračinama i drugu zbirku predmeta prikupljenih s istraživanja provedenih posljednjih nekoliko godina. Materijal izložen u ovom muzeju po prvi put će biti prezentiran javnosti, a proći će potrebne konzervatorsko-restauratorske zahvate. Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je istakao kako je ponosan na činjenicu da se poslije toliko godina dio povijesti vraća u Ljubuški. On je naglasio  važnost ulaganja u turizam, kao jedne od grana okosnica gospodarskog razvoja cijelog kraja.

„ Uz vodopad Kravice koji je već svjetski prepoznatljiv turistički brend, uključivanje naše Tvrđave hercega Stjepana u turističku ponudu, uz otvaranje posjetiteljskog centra na Gračinama, povezivanje s muzejom franjevačkog samostana na Humcu, koji je ujedno i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, te Koćušu koja je u ljetnim mjesecima dosta posjećena, zatvaramo krug od nekoliko mini lokacija i destinacija u Ljubuškom koje uistinu imaju što ponuditi“, zaključio je Markotić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije