poticaji

U Livnu potpisani ugovori za dodjelu 20 plastenika

23.03.2018.
u 07:45

U zgradi Gradske uprave Livno jučer je upriličeno potpisivanje ugovora za dodjelu plastenika. Riječ je o projektu “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”, koji Grad Livno provodi u suradnji s dvjema dobrotvornim organizacijama (LDSC i MAID).

Kompletna oprema

Za realizaciju projekta vrijednog 50.000 maraka donatori i Grad Livno osigurali su po 40 posto sredstava, a krajnji korisnici preostalih 20 posto. Vlasnici plastenika odabrani su preko procedure javnog natječaja. Gradonačelnik Livna Luka Čelan tom prigodom je, među ostalim, kazao:

- Osobno smatram kako je ovo dobar način da u ovom teškom vremenu koliko-toliko pomognemo ljudima da se sami organiziraju, da se samozapošljavaju i sigurno je to najveća vrijednost ovog projekta - kazao je.

Predstavnik donatora Admir Hodžić informirao nas je da je projekt plasteničke proizvodnje do sada realiziran u 19 bosanskohercegovačkih gradova te pobliže objasnio:

- Projekt obuhvaća dodjelu 20 startup plastenika, što obuhvaća kompletan plastenik u 100 kvadrata, svu dodatnu opremu, sustav za navodnjavanje, malč-foliju, sadnice, vezove, znači kompletan paket kako bi se počelo s proizvodnjom.

Dodao je i to kako korisnici uz 20 posto sufinanciranja i obveznu dvodnevnu edukaciju, koja je započela odmah nakon potpisivanja ugovora, plastenik moraju zadržati najmanje dvije godine od dana potpisivanja ugovora te kako će kroz to razdoblje njihov rad pratiti donatori i Gradska uprava.

Uz povećanje vlastitih prihoda, poljoprivrednici će plasteničkom proizvodnjom ostvariti i bolje prinose, istaknuo je jedan od korisnika Tomislav Bolotin: - Znate da je naše podneblje dosta visoko, dolaze često mrazovi, znači u svibnju i lipnju zna se dogoditi da sve propadne.

Jednostavno, sve ono što posiješ, propadne. I onda je vrlo dobro da se može čak i ranije, znači u veljači, uz određeno grijanje nešto i zasaditi te doći do ekonomske koristi.

I ubuduće podrška

Gradonačelnik Čelan naglasio je ovom prigodom kako će Grad Livno nastojati i ubuduće osiguravati ovakvu vrstu projekata kroz koje potpomaže i potiče poljoprivredni sektor te je dodao: - Znate da smo prije određenog vremena imali projekt izgradnje mini mljekara za deset malih proizvođača livanjskog sira, a tu je i projekt potpore mladim ženama kroz pokretanje vlastitog biznisa - kazao je.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?