Kućni pritvor učinkovit za kraće kazne

U kućnom pritvoru u Mostaru samo jedna osoba

04.10.2023.
u 07:00

Kućni pritvor, odnosno praćenje osuđenih osoba elektroničkim narukvicama, kako je rekao federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić, dobro funkcionira s ekonomske strane, a rasteretili bi se i smještajni kapaciteti

Zbog visoke popunjenosti zatvori u Bosni i Hercegovini često imaju problem sa smještajem osuđenika, ali češće primjenjivanje kućnog pritvora oslobodilo bi smještajne kapacitete te bi znatno utjecalo na proračun, piše Večernji list BiH.

Kako funkcionira kućni pritvor

Kućni pritvor, odnosno praćenje osuđenih osoba elektroničkim narukvicama, kako je rekao federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić, dobro funkcionira s ekonomske strane, a rasteretili bi se i smještajni kapaciteti. - Žao mi je što općinski i županijski sudovi kroz svoje odluke više ne primjenjuju taj model, odnosno to zakonsko rješenje. Rješenje je dobro, najprije zbog ekonomičnosti, jer jedan dan korištenja takvog nadzora košta 20 maraka, dok jedan dan boravka osuđenika u zatvoru košta više od 80 maraka – objasnio je ministar, kazavši da bi češće provođenje tog sustava donijelo velike uštede koje bi se usmjerile u poboljšanje kvalitete uvjeta u zatvorima. Također je istaknuo kako je kućni pritvor učinkovit za kraće kazne i lakša kaznena djela, odnosno za kazne do jedne godine zatvora.

- Naravno, iz te mogućnosti isključeni su osuđenici za nasilje u obitelji jer to ne bi imalo smisla. Kao ministar kroz svoj ću rad pokušati ovo rješenje prezentirati onima koji za to ne znaju, ali i onima koji znaju, ali ga manje primjenjuju, kao što su sudovi – naglasio je on. Iako učinkovit, da se sustav rijetko provodi, pokazuje i činjenica da na području Mostara Kazneno-popravni zavod poluotvorenoga tipa (KPZ PT Mostar) trenutačno nadzire samo jednu osuđenu osobu u kućnom pritvoru, iako operativno pokriva tri županije.

- Češće odlučivanje sudova za izbor kućnog pritvora, čija mjera još nije uspostavljena, značajno bi rasteretilo i rad i smještajne kapacitete, ali i proračun s obzirom na troškove koji nastaju za svaku pojedinu osuđenu i pritvorenu osobu tijekom boravka unutar ustanove, na čemu se, zapravo, način izvršenja kazne putem elektroničkog nadzora najviše i primjećuje – rekao je Marijo Marić, ravnatelj KPZ-a PT Mostar. Marić je naglasio da je trenutačna popunjenost zatvora u Mostaru u odnosu na ukupne kapacitete visoka, čemu je razlog primarno upućivanje velikoga broja osuđenih osoba s područja koje je ranije pokrivao KPZ Sarajevo, a koji je u procesu premještanja na novu lokaciju, zbog čega je obustavljen prijam osuđenika u taj zavod.

- Iako je prisutna fluktuacija na dnevnoj i tjednoj razini, u KPZ-u Mostar nalazi se oko 100 osuđenih osoba i u pitanju su muškarci. U ovom Zavodu nema osuđenih ženskih osoba, a one se upućuju isključivo u KPZ Tuzla, koji je jedini ženski zatvor u Federaciji BiH – objasnio je.

Dodao je da smještajni kapaciteti u Mostaru odgovaraju zadatku, odnosno zadovoljavaju standarde u kontekstu ispunjenja svrhe izvršenja kazne zatvora, ali je naglasio da uvijek ima prostora za poboljšanje i unaprjeđenje određenih područja, što je stalni zadatak menadžmenta ustanove koji je otežan zbog činjenice da je objekt Zavoda star 130 godina i da zahtijeva poseban pristup i pozornost. Ravnatelj je rekao da trenutačno imaju dovoljan broj zatvorskih policajaca-stražara, ali je iskazao potrebu za prijam još ljudi, upravo zbog tendencije povećanja broja osuđenih osoba koje se u posljednje vrijeme upućuju u KPZ Mostar. Također je naglasio da bi više službenika u ovom sektoru automatski značilo šire mogućnosti u pogledu optimalne i sustavnije organizacije rada i podizanja razine sigurnosti.

Novi objekt

U prigradskom mostarskom naselju Rodoč-Jasenica, u južnoj gradskoj zoni, u tijeku su radovi na novom objektu Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Mostaru. Radovi se financiraju isključivo iz federalnog proračuna, a definitivno okončanje radova, ako se uspije osigurati neometano alociranje sredstava, trebalo bi biti u 2025. godini.

- Novi objekt će sadržavati sve elemente potrebne za smještaj i boravak osuđenih osoba koje stupe na izdržavanje kazne zatvora, a koji su inače takvi propisani, ali s obzirom na to da je u pitanju objekt koji se, prema projektu, izvodi po suvremenim standardima, bit će opremljen modernim inventarom – rekao je ravnatelj Marić. On objašnjava da zatvorske ustanove funkcioniraju kao “grad u malom” s posebnim pravilima i procedurama te da imaju, osim soba, odnosno ćelija, prostore za zajednički boravak, kuhinju, blagovaonicu, praonicu, pripadajuće sanitarne čvorove i elemente, ambulante za pružanje zdravstvene zaštite, uključujući stomatološku ambulantu, stacionar za smještaj osuđenika koje se po uputi zavodskog liječnika moraju nalaziti pod posebnim režimom zbog zdravstvenoga stanja, knjižnicu, prostore za vježbanje, prostor za šetnju, prostore za radno-okupacijske aktivnosti i različite sekcije kroz koje osuđene osobe mogu stjecati nova znanja i vještine, koje nadalje mogu poslužiti uspješnijoj reintegraciji u društvo i radionicu.

Novi objekt će sadržavati i prostorije za vjerske obrede za tri vjeroispovijesti, a ravnatelj je kazao da i sada imaju prostore za ovu namjenu kako bi se osiguralo ovo pravo osuđenih osoba te je napomenuo da se u novom objektu planira i posebno opremljen prostor za policijske obuke i drugo. Ravnatelj Marić još je naglasio da je unutar kazneno-popravnih ustanova naglasak stavljen na tretmanu osuđenih osoba kako bi s izdržavanja kazne izišle kao oporavljene osobe koje su usvojile društveno prihvatljive vrijednosti, čime bi se lakše uključile u uvjete života na slobodi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije