Kraljevski grad

U Kreševu ‘kovačke vatre gore’ 2000 god.

kresevo
12.01.2016.
u 07:58

Kreševo je stari bosanski kraljevski grad u središnjem dijelu BiH. Može se pohvaliti bogatom poviješću jer je riječ o gradu starijem i od Sarajeva. Osnovali su ga rudari koji su stoljećima na okolnim brdima kopali rude i metale te su se bavili kovačkim radovima koji su bili poznati diljem svijeta.

- Ovdje više od 2000 godina gore ‘kovačke vatre’ zahvaljujući rudarstvu i obradi metala. Od ruda se vadilo zlato, srebro, bakar, olovo, željezo, plavi kamen, arsen, barit i sl. Planine su prepune starih rudarskih radova i ima više od 100 jama, rekao je u razgovoru za Klix.ba Dalibor Sičanica iz općine Kreševo. U Povijesnome arhivu Dubrovnika pohranjena je Povelja bosanskog kralja Stjepana Tomaša, koja datira iz 12. kolovoza 1434. godine, u kojoj se prvi put spominje grad Kreševo.

Povelja počinje riječima: “U kraljevskom gradu Kreševu...”, što svjedoči o njegovom tadašnjem statusu. Kreševo je bogato kulturnim znamenitostima i ima osam nacionalnih spomenika. Cijela gradska jezgra spada u tu znamenitost, a u njoj se nalazi 50-ak starih očuvanih kuća. Kod nekih su temelji stari između 300 i 400 godina.

- U Kreševu se nalazi i jedan od tri najznačajnija franjevačka samostana u BiH koji je napravljen krajem 13. stoljeća. Franjevci u Kreševu nisu nikada prekidali rad. Crkva je gorjela nekoliko puta. U samostanu je i Spomen-soba fra Grgi Martiću...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?