Prometne gužve na GP Maljevac - Velika Kladuša

U kilometarskim kolonama i do 4 sata čekaju na prelazak granice

15.03.2016.
u 07:00

Zbog sve većih prometnih gužvi, a u svrhu pronalaska rješenja za brži prelazak građana preko državne granice, prije svega, onih iz Unsko-sanske županije koji rade u inozemstvu, na Graničnom prijelazu Maljevac - Velika Kladuša između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastali su se predstavnici vlasti iz Unsko-sanske i Karlovačke županije, piše Večernji list BiH. Razgovorima je nazočio i Davor Škrlec, zastupnik Republike Hrvatske u Europskome parlamentu.

Sve strane zainteresirane su da se u što skorijem roku potaknu najviše razine vlasti dviju zemalja da se dugogodišnje pitanje stavi na dnevni red.

Gube strpljenje

Većina građana koji dolaze i odlaze vikendom u koloni se zadržava od tri do četiri sata. Problem traje već dulje vrijeme i svi već gube strpljenje, od građana do zaposlenih na graničnome prijelazu.

Kako smo doznali, gužva se uglavnom stvara na hrvatskoj strani zbog nedostatka opreme, odnosno potrebnih čitača. - Ovo okupljanje je prvi veći korak u iznalaženju konačnoga rješenja, kazali su Nebojša Andrić, načelnik općine Vojnić, i Josip Šafar, zamjenik župana Karlovačke županije.

- Zajedno smo, naše županije i pogranične općine koje imaju ovaj problem, pokrenuli inicijativu da idemo i prema Vladi RH i Vijeću ministara BiH kako bi se postiglo kvalitetno rješenje ovoga problema, kazao je Nebojša Andrić, općinski načelnik Vojnića. Josip Šafar, zamjenik župana Karlovačke županije, kaže kako su se krajem prošle godine, nakon potpisivanja inicijative, obratili i pismeno i usmeno međuresornom povjerenstvu Vlade RH za rješavanje ovoga problema.

Nezadovoljstvo građana iz Unsko-sanske županije koji vikendom dolaze kući je davno kulminiralo. Izgubili su strpljenje i toga su svjesni čelni ljudi naših općina i Unsko-sanske županije. Kako su kazali Nisvet Jusić, zastupnik u Skupštini USŽ i predstavnik USŽ u ovim razgovorima, te Edin Behrić, načelnik općine Velika Kladuša, rješenje je uvođenje još jednoga prometnog traka na prijelazu, kompletiranje potrebna opreme, kao i prekategorizacija malograničnih prijelaza u Velikoj Kladuši i Cazinu.

Jedinstvena želja

Protočnost putnika i roba jedinstvena je želja građana s obje strane granice jer duge kolone vozila stvaraju probleme i žiteljima koji žive uz granicu.

Maksimalno zalaganje za rješavanje problema u Maljevcu obećao je i Davor Škrlec, zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.

- Europsku komisiju, posebno povjerenika Johannesa Hahna, zaduženog za proširenje EU, koji je iznimno angažiran u bivšim republikama Jugoslavije, konkretno ovdje u Bosni i Hercegovini koja je i nedavno predala kandidaturu za članstvo u EU, upozorit ću na ovaj problem. Imamo još više motiva za poboljšanje regionalne suradnje, kazao je eurozastupnik Davor Škrlec. Je li na Graničnome prijelazu Maljevac problem nedostatak još jednoga traka za vozila ili je u pitanju samo nedostatak opreme, znat će se u skorije vrijeme, kada državne vlasti dviju zemalja budu dale konačno stajalište o inicijativi lokalnih vlasti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije