Država zaradila milijune

U jednoj godini 237 osoba otkupilo svoje zatvorske kazne

09.01.2017.
u 07:00

Već godinama Bosna i Hercegovina muku muči s manjkom kapaciteta u zatvorskom smještaju. Broj osuđenika je svake godine u porastu, a broj mjesta u zatvorima skoro je isti jer država nema sredstava proširiti ove kapacitete. Dio problema je riješen tako što se zatvorenicima stavlja elektronička narukvica i kaznu izdržavaju u kućnom pritvoru. Druga opcija je da osuđenici otkupe svoju zatvorsku kaznu. Zakon omogućuje onima koji su osuđeni na godinu dana zatvora da jednostavno plate određeni iznos i tako izbjegnu odlazak u zatvor.

Jedan dan 100 maraka

- Novčana kazna će se zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora. Isto vrijedi i u suprotnom slučaju, odnosno, zamjeni zatvorske kazne za novčanu - rekli su nam u Ministarstvu pravosuđa BiH. - Sud BiH je na zahtjev osuđenih osoba tijekom 2015. godine kaznu zatvora izrečenu do jedne godine zamijenio novčanom kaznom u 20 predmeta, što predstavlja povećanje za 300% u odnosu na 2014. godinu, kada je ukupan broj iznosio 4 predmeta. U Federaciji BiH kazna zatvora zamijenjena je novčanom kaznom, a, prema podacima općinskih sudova u FBiH u 2015. godini, u odnosu na 158 predmeta kazna zatvora je zamijenjena novčanom kaznom. Naplaćeni iznos zamjene kazne zatvora do jedne godine iznosio je 1,424.326,05 KM.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije